Nyheter

Polismyndigheters brister skäl till dålig beredskap på Kapitolium

Poliser vid Kapitolium, Washington 6 januari 2021.

Flera federala myndigheter med ansvar för säkerheten kring Kapitolium i USA hade information som pekade på allvarliga risker inför stormningen den 6 januari 2021 men ”behandlade” inte informationen fullt ut. Detta bidrog till att säkerheten när stormningen ägde rum inte var tillräcklig. Det framkommer i en ny rapport. 

USA | Såväl FBI som Kapitoliums särskilda polismyndighet hade tagit emot information som pekade på ”hot som var sanna eller trovärdiga” flera dagar före attacken mot landets lagstiftande församling. Men flera misstag gjorde att den informationen inte behandlades fullt ut vilket innebar att de många olika uppgifterna av hot inte sattes samman till en fullständig bild.

Resultatet blev att polisen som skulle försvara Kapitolium – där valresultatet från presidentvalet 2020 skulle bekräftas den 6 januari – var oförberedda på attacken. Det skriver myndigheten Government Accountability Office, som tar fram information till kongressen, i sin rapport som offentliggjordes på onsdagen.

Government Accountability Office kommer fram till att alla de tio myndigheter som de granskade hade ”identifierat potentiella hot om våld” innan den 6 januari. Men dessa myndigheter följde inte sina egna etablerade processer för att se över sådana hot eller ”delade inte avgörande information med partner som var ansvariga för att planera säkerhetsåtgärder”.

Av dessa tio myndigheter hade FBI och Kapitoliums polismyndighet identifierat trovärdiga hot. FBI följde inte sitt eget regelverk för att hantera tips eller hot, bland annat för att det saknades kontroller som försäkrar att dessa regelverk följs, skriver Government Accountability Office i rapporten. Samma sak gäller för underrättelsetjänsten under USA:s departement för inrikes säkerhet.

Government Accountability Office tar upp ett specifikt tips som Kapitoliums egna polismyndighet hade tagit emot före den 6 januari. Det gällde information om att den högerextrema gruppen Proud Boys, som var pådrivande under stormningen och vars ledare nu står inför rätta för uppvigling, hade köpt skottsäkra hjälmar, ”bepansrade” handskar och västar, samt köpt vapen.

Tipset innehöll också information om att en person flugit till Washington DC den 5 januari tillsammans med andra för att uppvigla till våld, rapporterar CBS News.  

Chefen för Kapitoliums polismyndighet J Thomas Manger har uppgett för Government Accountability Office att en ny policy håller på att tas fram som ska ”ge råd för att dela hot-relaterad information över hela myndigheten” och att den policyn just nu granskas.  

* * *
LÄS MER
Proud Boys-ledare erkänner sammansvärjning 
Terrordådet i Oklahoma City har fortsatt göda vit makt-grupper
Trump anklagas för kuppförsök av kommitté

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.