Nyheter

Tyskland inför feministisk utrikespolitik

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock och landets biståndsminister Svenja Schulze.

Tyskland har presenterat nya feministiska utrikespolitiska riktlinjer som ska försäkra att alla människor ”har samma rätt till representation och tillgång till resurser”.

TYSKLAND | Regeringens politik fokuserar på att ta hänsyn till och stötta kvinnors och flickors behov i utrikespolitiska beslut, med ett mål att få bort diskriminering och därmed verka för mer stabila samhällen, meddelar landets utrikesminister Annalena Baerbock från De gröna och biståndsminister, socialdemokraten Svenja Schulze, på onsdagen.

– Vi uppmanar inte till en revolution, men vi gör någon som är självklart, sade Baerbock till journalister i Berlin.

– Feministisk utrikespolitik går genom alla områden av vårt utrikespolitiska agerande, från humanitärt stöd till stabiliserande åtgärder, fredsuppdrag och utrikeskultur och utbildningspolitik, framhöll hon.

Flera länder, inklusive Sverige, har tidigare infört en feministisk utrikespolitik. Det är ett koncept som i teorin innebär att man värnar om mänskliga rättigheter och stödjande av att kvinnor och andra, ofta marginaliserade grupper, deltar i beslutsfattande.

Efter valet 2014, med Margot Wallström (S) på posten som utrikesminister, lanserade Sverige som första land i världen en feministiskt utrikespolitik.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.