Nyheter

Avskogning har stor påverkan på den regionala uppvärmningen

Det är just nu svår torka i delstaten Amazonas i Braslien.

Tropisk avskogning påverkar temperaturen i större områden än vad som tidigare har varit känt. Det visar en ny studie om avskogning i Amazonas i Brasilien. Kunskapen kan bidra till större förståelse för vikten av skogsvård menar forskarna.
– Det visar de stora fördelarna med att minska avskogningen för lokala bönder, säger huvudförfattaren Ed Butt till The Guardian.

BRASILIEN | Att tropisk avskogning leder till en lokal uppvärmning av klimatet, bland annat genom minskat regnfall, har varit känt. Men många tidigare studier har fokuserat just på vilken lokal påverkan avskogning har. Den nya studien som publicerades i måndags har använt sig av satellitinformation för att granska hur stora områden som påverkas av avskogning i Amazonas. Studien kommen fram till att avskogning av Amazonas ”orsakar betydande uppvärmning” så långt som tio mil från platsen där avskogningen har skett.

En av forskarna bakom studien, Dominick Spracklen vid University of Leeds, säger till The Guardian att ett enda träd i genomsnitt har en nedkylande effekt som motsvarar mellan två till tre luftkonditioneringsapparater på 2,5 kilowatt som är igång på full styrka dygnet runt. Nedkylningen sker på grund av trädens evapotranspiration (avdunstning) – och i skogar där mycket träd har fällts kan den totala avdunstningen vara upp till 34 procent mindre jämfört med skogar som är intakta vilket sannolikt påverkar det regionala klimatet, skriver forskarna i studien.

– Vi har alltid trott att detta kanske sker, men omfattningen är större än vad jag hade trott, säger Dominick Spracklen till The Guardian och förklara att trädens avdunstning fungerar ungefär på samma sätt som människan svettas för att hålla nere kroppstemperaturen.

– Vi visar mer och mer de stora fördelarna som skogarna ger till omkringliggande regioner. För bönder ger de kyligare luft och mer regn. Genom att sätta siffror på dessa fördelar kan det förhoppningsvis bidra till att övertala bredare grupper av människor att skydda skogsområden, fortsätter han.

”En stor möjlighet”

Enligt studien orsakade avskogningen en fyra gånger större uppvärmning på regional nivå jämfört med om den inte hade skett. Och ju större områden som avskogas desto högre temperaturer. En regional uppvärmning skulle ge negativa konsekvenser för 30 miljoner människor i området kring Amazonas och av dessa är många redan i dagsläget utsatta för farliga nivåer av värme.

Forskarna betonar att höjda temperaturer kommer att minska produktiviteten, öka dödligheten för marginaliserade folkgrupper och samhällen, liksom påverka boskapsdjur och minska skördarna. I och med att temperaturen höjs av avskogning sänks också den kvarvarande skogens möjlighet att lagra kol. För att minska uppvärmningen i området kan minskad avskogning därför spela en viktig roll, slår forskarna fast.

Huvudförfattaren till studien, Ed Butt, menar att studiens resultat kan fungera som ett verktyg för en hållbar skogsvård, och undvika en regional uppvärmnings många negativa effekter:

– Jag ser det är som en stor möjlighet. Det visar de stora fördelarna med att minska avskogningen för lokala bönder, säger han och pekar på att detta kan ge delstaterna själva kan påverka uppvärmingen i deras region:

– Det här ger regionerna och delstaterna tillbaka kontrollen. De skulle verkligen kunna minska hur mycket uppvärmning de kommer att utsättas för, säger Ed Butt till The Guardian.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.