Nyheter

Flera länder kritiserar Israels offensiv: ”Oproportionerlig”

På tisdagen bombade Israel det palestinska flyktinglägret Jabaliya i Gaza, flera bostadshus jämnades med marken.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre anser att Israels krig mot Hamas bryter mot proportionalitetsprincipen. Bolivia har brutit diplomatiska band med Israel och Chile och Colombia har kallat hem sina ambassadörer från Israel för konsultation i protest mot Israels krigföring. Israel avvisar kritiken.

ISRAEL-PALESTINA | – Jag anser att detta är bortom proportionaliteten, säger Jonas Gahr Støre till EU Observer på tisdagen och fortsätter:

– De humanitära konsekvenserna för civila är katastrofala – antalet dödsoffer, förstörelsens omfattning, och särskilt den enorma börda som barnen bär är, som vi ser det, i strid med vad de humanitära normerna och standarderna kräver.

Den norska statsministern hänvisar till krigets lagar och proportionalitetsprincipen som förbjuder militära attacker som förväntas leda till civila förluster ”som är överdrivna i förhållande till den konkreta och direkta militära fördel som kan förväntas.” En militär attack måste därför ”stå i proportion till de risker som civilbefolkningen och civila objekt utsätts för.”, enligt Röda Korset.

Jonas Gahr Støre betonar att Norge fördömer Hamas terror och att man står bakom Israels rätt att försvara sig, liksom kräver att de som har tagits som gisslan av Hamas släpps fria.

– Samtidigt kräver vi att proportionaliteten respekteras. Och omfattningen av förstörelsen och det humanitära lidande som pågår nu är bortom det, säger han.

Bolivia bryter banden – har inte fördömt Hamas

På tisdagen bröt också Bolivia sina diplomatiska relationer med Israel på grund av vad landet anser är ”aggressiva och oproportionerliga” militära handlingar i Gaza. Bolivias vice utrikesminister Freddy Mamani säger att man gör detta för att ”förkasta och fördöma den aggressiva och oproportionerliga israeliska militära offensiven som äger rum i Gazaremsan”, rapporterar BBC.

Bolivia kräver också ett slut på den upptrappade israeliska blockaden av Gazaremsan som förhindrar ”mat, vatten och andra förnödenheter som är nödvändiga för liv”, säger Mamani under en presskonferens. Gaza har varit under israelisk blockad i någon form sedan 2007 sedan Hamas tog över makten där, men efter den blodiga Hamasattcken den 7 oktober har området varit i det närmaste hermetiskt förslutet och Israel har dessutom stängt av vatten- och eltillförseln till Gazaremsan där omkring 2,2 miljoner palestinier bor.

Även Bolivias ställföreträdande utrikesminister María Nela Prada fördömde vad hon anser är israeliska ”brott mot mänskligheten” och hon uppmanade Israel att ”upphöra med attackerna på Gazaremsan som redan har lett till tusentals civila dödsoffer och tvångsförflyttningen av palestinier”, rapporterar The Independent. Enligt tidningen nämnde varken Mamani eller Prada Hamas attack mot civila israeler den 7 oktober, och Bolivia har heller inte fördömt attacken i vilken 1 400 personer i Israel dödades.

Israel avvisar Bolivias kritik – den israeliska tjänstemannen Lior Hiat anser att landets agerande är ”en kapitulation för terrorism” och anklagar Bolivias regering för att ”alliera sig med Hamas terroristorganisation”.

Kallar hem ambassadörer för konsultation

Chile och Colombia vidtar också åtgärder som reaktion på Israels militära offensiv i Gaza som nu har dödat över 8 000 palestinier varav fler än 3 195 barn – fler barn har dödats i Gaza på tre veckor än antalet barn som har dödats i en konflikt på ett helt år sedan 2019. Båda ländernas presidenter har meddelat att deras respektive ambassadörer i Tel Aviv har kallats hem.

På tisdagen sade Gabriel Boric att han har kallat hem landets ambassadör för konsultation med hänvisning till ”de oacceptabla brotten av internationell humanitär rätt som Israel har ådragit sig i Gazareman”. ”Chile fördömer kraftigt och åser med stor oro över att dessa militära handlingar – vilka nu innebär kollektiv bestraffning av den palestinska civila befolkningen i Gaza”, skriver han på X, tidigare Twitter, enligt BBC.

Colombias president Gustavo Petro har också kallat hem sin ambassadör för konsultation ”om Israel inte stoppar massakern på det palestinska folket kan vi inte vara där”, skriver han på sociala medier.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.