Nyheter

FN-rapport: Inga militära mål vid bombad vaka

Kafébyggnaden efter anfallet i början i oktober.

Det fanns inga militära mål vid en minnesstund i ukrainska Charkiv när en robot slog ned där och dödade mängder av civila, enligt en FN-utredning. Det ses som sannolikt att ryska styrkor gjorde det med avsikt.

UKRAINA | 59 människor dödades när en robot slog ned i en kafébyggnad i den lilla orten Hroza den 5 oktober, medan det pågick en minnesstund för en ukrainsk soldat som hade stupat i kriget. Det var 36 kvinnor, 22 män och en åttaårig pojke som dödades, visar en utredning från FN:s människorättsorgan OHCHR.

”OHCHR har också rimliga skäl att tro att mottagningen var det avsedda målet för en attack från de ryska styrkorna, som använde sig av ett precisionsvapen, troligen en Iskander-robot”, skriver organet.

Sannolikt krigsbrott

Byggnaden som träffades jämnades med marken. Dödstalet tog nästan en vecka att fastställa, då ukrainska kriminologer fick samla in dna-prover från anhöriga och matcha dem mot kvarlevor på platsen.

Attacken är en av de allra blodigaste som drabbat civila hittills under kriget och kan utgöra ett av dess värsta krigsbrott. Ukraina anklagade omgående Ryssland och anförde att det var en rysk Iskander-robot som slog ned.

Ryssland har ”antingen misslyckats att vidta alla tillbörliga åtgärder för att verifiera att det avsedda målet var ett militärt mål snarare än civilbefolkning eller civila objekt, eller avsiktligen haft civilbefolkning eller civila objekt som mål”, lyder FN-utredarnas bedömning.

Nazistanklagelser från Ryssland

Rysslands regering har inte kommenterat just detta robotanfall, men står fast vid att landets invasionsstyrkor endast anfaller militära mål, vilket den har gjort återkommande i fall där civila har dödats inom anfallskrigets ramar.

Den ryske FN-ambassadören Vasilij Nebenzia sade dock inför FN:s säkerhetsråd härom veckan att en ”högt uppsatt ukrainsk nationalist” och många av dennes ”nynazistiska kompanjoner” befann sig på minnesstunden, utan att lägga fram några bevis för det.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.