Nyheter

Grönländskor stämmer Danmark för spiraltvång

Mellan 1960 och 1991 gavs grönländska kvinnor och flickor spiraler i vad som beskrivs som en dansk "spiralkampanj" för att få ned födelsetalen på ön.

Grönländska kvinnor – som tvingades sätta in spiral som preventivmedel på 60- och 70-talen – kräver nu Danmark på 300 000 danska kronor vardera, enligt Ritzau.

GRÖNLAND | Minst 4 500 grönländska kvinnor och flickor gavs spiraler mellan 1960 och 1991, i vad som beskrivs som en dansk ”spiralkampanj” för att få ned födelsetalen på ön.

Många gav inte sitt samtycke till ingreppet och i många fall blev deras föräldrar inte heller informerade om det.

På Grönland beskrivs detta som ett stort trauma och av vissa som ett folkmord. I Danmark har det kallats ett misstag med goda avsikter.

Kvinnorna är gamla

I fjol enades länderna om att sjösätta en oberoende utredning för att ta reda på vad som har hänt. Utredningen väntas vara klar 2025, enligt Danmarks Radio, DR.

Men nu kräver 67 drabbade grönländska kvinnor danska staten på ersättning. Många av de drabbade kvinnorna är äldre och har inte tid att vänta på en långvarig utredning, som först därefter ska ta ställning till om det ska bli en rättssak. Det säger Naja Lyberth till DR. Hon fick en spiral insatt när hon var 14 år, och är en av dem som stämmer staten.

Minska danska kostnader

Syftet med den danska ”spiralkampanjen” var att begränsa antalet grönländska barn och därmed minska den danska statens kostnader för bland annat förskolor, skolor och sjukvård, enligt Ritzau.

Danska inrikesministern Sophie Løhde säger i en kommentar till DR.

– Det är ett djupt olyckligt fall och kvinnornas historier gör stort intryck på mig. Det är viktigt att vi går till botten med vad som har hänt och därför är ett team i färd med en oberoende utredning.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.