Nyheter

Hundratusentals protesterade i Polen

Affisch som visar ledaren för det regerande partiet Lag och rättvisa Jaroslaw Kaczynski bakom galler under en marsch för att stödja oppositionen mot regeringen i Warszawa, Polen, söndagen den 1 oktober 2023.

Hundratusentals människor samlades i centrala Warszawa vid en demonstration anordnad av oppositionsledaren Donald Tusk, två veckor före parlamentsvalet i Polen.

POLEN | Demonstrationen kallad ”En miljon hjärtans marsch”, samlade människor som protesterade mot det styrande högernationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).Trots den imponerande demonstrationen är utfallet av valet osäkert, och PIS förblir en stark kraft med stöd från landsbygden, även om det har kritiserats för demokratiska brister och inskränkningar av rättigheter för kvinnor och minoriteter.

Den omfattande demonstrationen lockade hundratusentals deltagare till Warszawas centrala gator. Trots Tusks optimism angående deltagandet, varierade uppskattningarna av antalet demonstranter. Tusk hävdade att över en miljon människor hade deltagit, medan polisen i Warszawa uppgav att det var omkring 100 000 personer. Enligt onlinenyhetskanalen Onet.pl var antalet demonstranter troligtvis mellan 600 000 och 800 000.

Donald Tusk från liberalkonservativa Medborgarplattformen (PO) återvände till den polska politiken efter sin tid i Bryssel för att leda oppositionskampanjen. Han betraktar detta val som den sista chansen att rädda den polska demokratin från vad han ser som ett regeringsstyre med auktoritära drag.

PIS, som kom till makten 2015, har fört en högerpopulistisk politik med ökade sociala utgifter och har framför allt fått stöd från landsbygdsbefolkningen. Samtidigt har partiet kritiserats för att begränsa rättigheterna för kvinnor och minoriteter samt för ett demokratiskt förfall.

Under PIS regeringsperiod har det skett en ökad kontroll över offentliga medier och en ökande konflikt med Bryssel. Dessutom har Polen infört några av de striktaste anti-abortlagarna i Europa.

Rafał Trzaskowski, borgmästaren för Medborgarplattformen i Warszawa talade också vid mötet och uttryckte hopp om att valet skulle leda till ett mer öppet och tolerant Polen. Han betonade vikten av att kämpa för kvinnors rättigheter och barnens framtid.

– Vi marscherar för att barn inte ska behöva se sina mödrar bli misshandlade för att de kämpar för sina rättigheter… så att ingen attackerar barn med regnbågsväskor som kämpar för sina rättigheter”, sade Trzaskowski.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.