Nyheter

Inflationen försvårar vallfärd för många muslimer

Vatten sprejas på muslimer som genomför den årliga vallfärden, hajj, vid Arafatberget.

Tisdagen var höjdpunkten i den muslimska vallfärden, hajj, vid Arafatberget. Omkring 1,8 miljoner muslimer från runt om i världen uppskattas delta i årets vallfärd i Saudiarabien. Trots att fler deltar i vallfärden i år än på flera år är det färre än väntat. Ett skäl till detta är att kostnaden för många muslimer med den globala inflation som råder är för hög.

HAJJ | – Antalet bokningar har sjunkit kraftigt det här året. Det är för dyrt för många människor, säger en anställd vid en resebyrå i Egypten som vill vara anonym till BBC.

Nyhetsbyrån AP har talat med en chef för en resebyrå i Kairo som förklarar att han sålde 100 vallfärdsresor förra året men har i år bara fått 40 förfrågningar om hajj. Även han vill vara anonym, Egyptens ekonomiska trångmål är en känslig fråga.

I Egypten har kostnaden för den billigaste resan, som stöds av staten, för att göra hajj nästan fördubblats sedan förra året och den som vill göra den sådan resa får betala nästan motsvarande 70 000 kronor. Till stor del beror detta på att det egyptiska pundet har tappat i värde – mer än 50 procent av sitt värde jämfört med en amerikansk dollar sedan i mars 2022. Sedan förra årets vallfärd har det egyptiska pundet också tappat 40 procent i värde jämfört med den saudiska valutan riyal.

En av islams grundpelare

Dessutom var inflationen i landet omkring 40 procent i maj i år. Den som ändå vill göra vallfärden – som är en av islams fem grundpelare – riskerar att försätta sig i skuld genom att låna av banker eller släktingar. Muslimer förväntas göra en sådan resa under sin livstid – om de är fysiskt kapabla till att göra resan samt har en ekonomi som möjliggör det.

För att inte för många ska delta i den årliga vallfärden samtidigt delar Saudiarabien ut kvoter till olika länder, baserat på hur många muslimer som lever i landet. I år är första året på flera år som kvoterna är tillbaka på den nivå som delades ut innan covid-19-pandemin.

Det är oklart hur många egyptier som har rest på årets vallfärd men enligt AP verkar antalet ha sjunkit från de nästan 80 000 som reste 2019. Flygbolaget Egypt Air uppger att mellan 35 000–45 000 pilgrimer har rest med dem, och ytterligare omkring 4 000 rapporteras ha rest landvägen.

– Även om det kräver större ansträngning är det inget problem, säger Nadia Awaad till AP – hon hade inte råd att flyga till Mecka så tog därför en buss från Kairo.

Pakistan lämnade tillbaka 7 000 platser

I Pakistan, som också har drabbats hårt av inflation liksom av en ekonomisk kris och en försvagad valuta, fanns det i år inte lika stor efterfrågan på hajjresor som det fanns utbud till. Pakistans regering har också delat ut en större andel av kvoten av hajjresor till pakistanier som bor utomlands. Enligt den pakistanska tidningen Express Tribune handlar det om att pakistanier i exil betalar sina kostnader i dollar vilket innebär en nettoinkomst av den viktiga utländska valutan för regeringen som oroar sig över en krympande valutareserv i landet. Enligt AP lämnade Pakistan tillbaka 7 000 platser till Saudiarabien.

För pakistanier i exil, framför allt i väst, erbjuder en bokning  via Pakistan ofta ett smidigare och billigare sätt att resa på hajj. Förra året införde Saudiarabien ett nytt bokningssystem för muslimer i väst som innebär att de måste boka via en statlig hemsida snarare än via resebyråer som tidigare var det vanligaste sättet. Det nya systemet innebar också att antalet platser som tilldelades brittiska muslimer sänktes från omkring 25 000 till omkring 3 600, rapporterar Middle East Eye.

Därför kan pakistanier istället boka en resa via sitt andra, pakistanska medborgarskap. Hemsidan, Nusuk, uppges också ha fungerat dåligt, många upplever att den är svår att hitta på, att den ofta frös och att efter att lång tid hade lagts på att beställa en resa så fanns resan inte längre tillgänglig att köpa. Detta och andra skäl har gjort att många pakistanier utomlands istället har valt att boka sin resa via sitt hemland.

– Det är en dröm som blir verklighet, säger Sumara Athtar, som har fått sin hajjresa genom via Pakistan, till Middle East Eye.

Men även om det är billigare för muslimer i väst att boka sin resa via Pakistan löser det inte problemet för många pakistanier som inte har råd att resa. Abdul Majid hade sparat länge för att kunna göra vallfärden i år:

– Men nu har jag övergett min plan. Det är för stort gap mellan mina besparingar och kostnaden, säger Abdul Majid som är statstjänsteman i staden Rawalpindi, till AP.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev