Nyheter

Fler än 1 500 gripna vid klimatprotest

Flera tusen klimataktivister blockerade en motorväg i nederländska Haag på lördagen.

Fler än 1 500 personer greps i samband med en stor protestaktion av klimataktivister i nederländska Haag på lördagen.

KLIMAT | Aktivisterna blockerade en del av motorvägen A12 under eftermiddagen. Protesten riktades mot Nederländernas skattelättnader för fossila bränslen och initiativtagare var organisationen Extinction Rebellion. Enligt gruppen deltog totalt omkring 7 000 personer.

Aktionen var den sjunde av sitt slag som hålls på just denna del av motorvägen, som ligger vid de nederländska regeringskvarteren i Haag. Enligt den nederländska nyhetsbyrån ANP är antalet gripna det högsta hittills.

Poliser ingrep och riktade vattenkanoner mot folksamlingen för att skingra den. Bland aktivisterna hade många förväntat sig detta och klätt sig i badkläder eller tagit med paraplyn.

– Vi kommer att stanna här tills de släpar iväg oss, säger den 31-åriga doktoranden Anne Kerevers till AFP.

– Klimatförändringarna är en kris som utvecklas och vi vet orsaken. Det blir fortsatt subventionerat av vår regering och det måste få ett slut.

Flera nederländska kändisar fanns bland deltagarna. En av dem var skådespelaren Carice van Houten, känd för sin roll som Melisandre i tv-serien ”Game of thrones”. Hon lade upp bilder på sig själv i sociala medier där hon blev spolad med vatten från polisernas vattenkanoner. Enligt ANP är hon en av de personer som sedan greps.

40 personer kommer att lagföras vidare för vandalism, meddelar Haagpolisen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.