Nyheter

Rekordmånga fredsbevarande insatser i världen

Soldater i FN:s fredsbevarande styrka i östra Kongo-Kinshasa.

64 fredsbevarande insatser i 38 länder eller territorier. I fjol genomfördes det högsta antalet fredsinsatser på tio år.
Men geopolitiska spänningar riskerar att urholka operationerna, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri.

FRED | Det är främst de ökade fientligheterna mellan Ryssland och Västvärlden samt söndervittrande relationer mellan värdländer och insatsstyrkor som riskerar att påverka operationerna.

Under 2022 inleddes nya fredsbevarande insatser i Guinea-Bissau, Kongo-Kinshasa och Etiopien. Samtidigt avslutades två, i Ukraina och Filippinerna, enligt en ny sammanställning från Sipri. FN var huvudman för 20 av operationerna, övriga initierades av regionala organisationer och koalitioner.

Totalt deltog nära 115 000 personer i fredsinsatserna. Flest antal insatser genomfördes i Afrika följt av Europa och Mellanöstern.

Regeringar och invånare i flera värdländer rapporteras ha blivit mer negativa till stora, etablerade FN-insatser. Bland annat Mali och Centralafrikanska republiken har skakats av demonstrationer mot FN-personal och krav på nedstängning av operationerna.

Situationerna i dessa länder kompliceras av det privata legoknektsbolaget Wagnergruppens närvaro. Wagnergruppen, som har inofficiell koppling till den ryska statsledningen, har fått mycket uppmärksamhet för sin krigföring i Ukraina. I Afrika anklagats gruppen för att medverka i brott mot de mänskliga rättigheterna och desinformationskampanjer mot FN.

Flera länder, däribland Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Sverige, har dragit sig ur FN:s fredsbevarande insats Minusma i Mali.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.