Nyheter

Ugandas president skrev under hård hbtqi-lag

Demonstranter i Sydafrika protesterar mot Ugandas kritiserade hbtqi-lagstiftning som nu undertecknats av landets president Yoweri Museveni.

Ugandas president Yoweri Museveni har undertecknat en kritiserad lag, enligt vilken ”homosexuella handlingar” kan leda till livstids fängelse eller dödsstraff.
Landets lagstiftning blir därmed en av världens strängaste mot hbtqi-personer.

UGANDA | Homosexualitet är olagligt i över 30 afrikanska länder – och Uganda blir i och med undertecknandet av den nya lagen ett av de länder på kontinenten där homosexualitet kan straffas med döden.

Landet har mötts av skarp internationell kritik för det nu undertecknade lagförslaget. I april röstade EU-parlamentet igenom ett fördömande av lagen och uppmanade EU-kommissionen att ”använda all nödvändig diplomati, juridisk och finansiell, för att övertyga presidenten att inte skriva under lagen”.

Även USA har hotat med ekonomiska konsekvenser om lagen antas och en grupp FN-experter har beskrivit den som ”ett flagrant övergrepp mot mänskliga rättigheter” och FN:s råd för mänskliga rättigheter skriver på Twitter att lagen ”är ett recept för systematiska övergrepp”.

Den version av lagen som nu undertecknats av president Yoweri Museveni gör det olagligt att ”ägna sig åt homosexuella handlingar”, vilket kan leda till livstids fängelse. Den som ”medvetet propagerar för homosexualitet” riskerar 20 års fängelse, organisationer som fälls för brottet kan förbjudas i upp till tio år.

Hotet om dödsstraff gäller personer som fälls för ”grova homosexuella akter”, vilket bland annat innebär att ha sexuellt umgänge med minderåriga eller hiv-smittade personer.

Lagen kriminaliserar däremot inte personer som identifierar sig som hbtqi, till skillnad från tidigare varianter av förslaget.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.