Nyheter

Vattenbrist i Uruguay – allmänheten rasar mot regeringen

En demonstrant protesterar mot bristen på dricksvatten i Montevideo, Uruguay, måndagen den 15 maj 2023.

URUGUAY | Den rådande vattenkrisen är den värsta i Uruguay på över 70 år, enligt officiell statistik. Det sydamerikanska landet som i decennier framhållits som ett av den västra hemisfärens mest stabila demokratier kantas av sociala missnöjesyttringar efter ihållande torka och påtaglig vattenbrist som tvingat högerregeringen att subventionera priset på vattenflaskor – som nu importeras i stora volymer, rapporterar bland annat Mercopress.

Men den uruguayanska regeringens trångmål slutar inte där. De låga brunnsnivåerna och myndigheters vattenjakt i källor nära Rio de la Plata gör att framför allt barn och gravida kvinnor uppmanas hålla sig till flaskvatten.

Ansvaret för att huvudstaden Montevideo och kringliggande områden drabbats av svår torka faller i allmänhetens ögon på myndigheter som inte gjort tillräckligt för att tackla klimatförändringar och otillräckliga infrastruktursatsningar för säkra bland annat tillgången till dricksvatten.

Oppositionen, ledd av vänsteralliansen Frente Amplio, har tillsammans med en rad fackliga organisationer och sociala rörelser intagit gator i flera städer för att kritisera regeringen och president Luis Lacalle Pou för dess tillkortakommanden, rapporterar Reuters.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.