Startsida - Nyheter

Nyheter

50 miljarder för ny stad som ska hedra diktator

Turkmenistans tidigare ledare Gurbanguly Berdymuchamedov rider en häst i huvudstaden Asjchabad 2021.

Centralasiatiska Turkmenistan, där stora delar av befolkningen lever i fattigdom, kommer att lägga närmare 5 miljarder dollar på bygget av en stad till ära för landets starke man Gurbanguly Berdymuchamedov.

TURKMENISTAN | Familjen Berdymuchamedov har styrt den forna Sovjetstaten med järnhand i över 16 år. I fjol lämnade pappa Gurbanguly över makten till sin son Serdar – med förhoppningen att enväldet ska bestå i årtionden framöver.

Gurbanguly Berdymuchamedov har uppnått en närmast mytisk status. Som president i det isolerade landet spelade han in rapvideor, reste guldstatyer av sig själv och sköt prick medan han cyklade – alltmedan folket led av fattigdom och förtryck. Trots att han officiellt har lämnat över ämbetet till sonen fortsätter han att dominera landets politik.

Nu inleds bygget av en stad döpt efter hans högtravande smeknamn ”arkadag” (”hjältebeskyddaren”). Berdymuchamedov har beordrat sina undersåtar att se till att staden på något sätt hamnar i ”Guinness rekordbok”.
Turkmenistans huvudsakliga inkomst kommer från landets stora gasfyndigheter. Människorättsorganisationer har i åratal anklagat landet för att spendera gasvinsterna på extravaganta projekt som inte kommer den till stora delar utarmade befolkningen till gagn.

Den centralasiatiska regimen är en av världens mest repressiva. Mycket lite är känt om hur landet egentligen styrs och hur befolkningen mår. På Reportrar utan gränsers lista över pressfrihet hamnar landet på plats 177 av 180 – bara före Iran, Eritrea och Nordkorea.

Fakta: Turkmenistan

Turkmenistan ligger i Centralasien, öster om Kaspiska havet. Landet har drygt sex miljoner invånare och huvudstaden heter Asjchabad (också stavad Asjgabat).

Där finns mycket naturgas och olja och Turkmenistan är en av världens största exportörer av naturgas.

Turkmenerna tros härstamma från turkiska och mongoliska klaner. På 1800-talet koloniserades området av Ryssland och mellan 1924 och 1991 var Turkmenistan en delrepublik i Sovjetunionen. Under den tiden förbjöds såväl islam som klantraditioner.

Efter Sovjetunionens fall klev Saparmurat Nijazov fram som det självständiga Turkmenistans diktator, med ett järngrepp om makten. Han odlade en excentrisk personkult kring sig själv där han bland annat lanserade en egenskriven bok – Ruhnama, ”Själens bok” – som obligatorisk läsning för skolelever och offentliga tjänstemän.

Nijazov stiftade många märkliga lagar på eget bevåg: bland annat förbjöds balett och cirkus – som han dömde ut som icke-turkmenska fenomen – och män tilläts inte ha långt hår eller skägg.

Efter Nijazovs död år 2006 tog Gurbanguly Berdymuchamedov över maktapparaten och styrde på snarlikt vis. I mars 2022 lämnade han över makten till sonen Serdar Berdymuchamedov. Landet bedöms i dag vara ett av världens mest slutna.

Det officiella språket är turkmeniska. Ryska är också vanligt, liksom flera centralasiatiska språk. Turkmeniskan skrivs i dag med det latinska alfabetet, men har tidigare skrivits med arabisk och kyrillisk skrift.

Källa: Landguiden/UI, Nationalencyklopedin

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.