Nyheter

Kina upprepar varningar mot Taiwan

Taiwans ledare Tsai Ing-Wen i New York i USA.

I samband med att Taiwans ledare Tsai Ing-Wen mellanlandat i New York uttrycker Kina hotfullt att de följer situationen och kommer att ”resolut skydda vår suveränitet och territoriella integritet”.

TAIWAN | Den taiwanesiske presidenten anlände i New York i onsdags. Sedan är planen att hon ska resa vidare till Guatemala och Belize. Under tillbakaresan väntas hon stanna i USA igen, denna gång i Los Angeles.

På torsdagen återupprepar det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Mao Ning landets starka protester mot möten mellan Tsai Ing-Wen och representanter från USA.

– Kina motsätter sig kraftfullt varje form av officiell interaktion mellan USA och Taiwan, säger Mao till reportrar.

– Kina kommer fortsätta att noggrant följa situationen.

Det diplomatiska trycket på Taiwan har ökat markant den senaste tiden, med upprepade kinesiska hot och kinesiska stridsflygplan som så gott som dagligen flyger mot ön. Taipeis allierade blir samtidigt färre i takt med att Peking utökar sin intressesfär.

Tidigare i mars etablerade centralamerikanska Honduras – som länge varit Taiwans allierade – diplomatiska relationer med Kina. Samtidigt klippte man banden med Taiwan, vilket innebär att antalet stater som erkänner Taiwan som en suverän stat nu är nere i 13.

Peking ser öriket Taiwan som en del av Kina. President Xi Jinping har lovat att Taiwan ska återförenas med Kina – och utesluter inte våld för att driva igenom sitt löfte.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.