Nyheter

”Tappad styrfart” präglar svensk klimatpolitik

Miljöminister Romina Pourmokhtari fick på onsdagen ta emot Klimatpolitiska rådets granskningen av regeringens samlade politik med avseende på klimatmålen.

Klimatpolitiska rådet konstaterar i en ny rapport att Sveriges regering inte gör tillräckligt för att nå klimatmålen. Tvärtom leder den SD-stödda regeringens politik till ökade utsläpp, konstaterar rapportförfattarna.

SVERIGE/KLIMATPOLITIK | ”Den politik som den nuvarande regeringen hittills beslutat eller aviserat förväntas bidra till att utsläppen av växthusgaser ökar under de allra närmaste åren. Det gäller framför allt utsläppen från transportsektorn men även från arbetsmaskiner”, skriver rapportförfattarna.

Det handlar till stor del om ett trendbrott efter två decennier av minskade utsläpp, bortsett från pandemiåren och åren efter finanskrisen, menar Klimatpolitiska rådet.

I samband med att rapporten presenterades mottog klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari ett exemplar. Regeringen, menar hon, ”arbetar med en klimatpolitisk handlingsplan”:

– Det här är väldigt viktigt för att politiken som regeringen driver verkligen ska bygga på etablerad forskning, säger Pourmokhtari, rapporterar DN.

Regeringens löften om handling till trots finner Cevilia Hermansson, Klimatpolitiska rådets ordförande, det märkligt att ”man för en politik som riskerar att öka utsläppen när FN:s klimatrapport just har konstaterat att alla länder måste minska sina utsläpp”.

– Vi har absolut både möjlighet och förutsättningar att minska våra utsläpp, säger Hermansson till DN.

***
LÄS MER:

Sverige uppmanas stoppa FN-projekt som hotar urfolk
Hur stora klimatbovar är vi i Sverige?
Vind- och solenergi billigare än kol

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.