Nyheter

Antisemitiska attacker ökar kraftigt efter 7 oktober

En mobb tog sin in på flygplatsen i Machatjkala i Dagestan på söndagen och även in på landningsbanan där man skanderade antisemitiska slagord i jakt på israeler och judar.

Den antisemitiska attacken vid flygplatsen i Machatjkala i Dagestan på söndagskvällen borde inte ha kommit som en överraskning. Det menar journalister som hänvisar till att uppmaningar på att ”fånga” passagerare från en flight från Tel Aviv publicerades redan från lördagen i vissa kanaler på Telegram.

ANTISEMITISM | Det är bland andra New York Times-journalisten Aric Toler och frilansjournalisten Leonid Ragozin som hänvisar till att Telegram-kanalen Utro Dagestan hade delat uppgifter om när flyget från Tel Aviv skulle anlända till flygplatsen i Machatjkala redan en dag innan pogromen bröt ut. ”Varför flyget inte dirigerades om har jag svårt att förstå”, skriver Leonid Ragozin i en tweet.

På söndagen spreds videomaterial på sociala medier som visade hur en mobb på hundratals personer tog sig in på flygplatsen, vissa tog sig även ut på landningsbanan och omringade flygplan, rapporterar BBC. Många skanderade antisemitiska slagord, flera frågade personalen ”var judarna” befann sig. Även bilar på väg från flygplatsen stoppades och delar ur mobben krävde att folk skulle visa upp sina dokument för att få åka vidare. En person som anlände med flyget från Tel Aviv ska ha lämnats ifred av mobben efter det framkom att han inte var jude: ”Vi rör inte icke-judar i dag”, ska de ha sagt.

20 skadade, 60 gripna

Omkring 20 personer skadades, varav flera poliser. 60 personer greps. Dagestan är en i huvudsak muslim rysk republik i norra Kaukasus. Attacken på söndagskvällen var omfattande men är långt ifrån den enda antisemitiska attacken. Sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober och Israels intensiva bombningar av Gaza har antalet antisemitiska ökat kraftigt på många håll. USA-baserade Anti-Defamation League (ADL) , i Storbritannien rapporterar polisen i London att de kände till 218 antisemitiska hatbrott mellan den 1–18 oktober, vilket är 13 gånger fler än under samma period förra året, rapporterar The Guardian.

I Tyskland har antalet antisemitiska händelser stiga med 240 procent sedan den 7 oktober, rapporterar organisationen RIAS. Redan den 18 oktober utsattes en synagoga i Berlin för vad polisen har rubricerat som mordbrand. Två flaskor fyllda med bensin kastades mot synagogan Kahal Adass Jisroel.
– Vi visste att det bara var en tidsfråga, och att inte är över än, sade synagogans chef Anna Segal till BBC då.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.