Nyheter

Organisationer larmar om tvångsförflyttning av palestinier

Bosättarvåldet mot palestinier på ockuperade Västbanken har intensifierats och 30 israeliska organisationer larmade i helgen att palestinier tvingas i från sin mark.

Bosättarvåldet mot palestinier intensifieras. Nu larmar 30 organisationer att våldet leder till att palestinier tvingas bort från sin mark. I helgen gick också en mobb till attack mot studenter som är palestinska medborgare i Israel i staden Netanya. På måndagen kom dessutom rapporter om ett israeliskt dokument som diskuterar tvångsförflyttning av hela Gazas befolkning till Egypten.

ISRAEL–PALESTINA | Det var i lördags som Bilal Muhammed Saleh från byn As-Sawiya söder om Nablus på den ockuperade Västbanken sköts i bröstet när han höll på att skörda oliver. På söndagen greps en israelisk soldat misstänkt för dödsskjutningen. Soldaten var inte i tjänst vid tillfället och enligt hans advokat ska han ha skjutit Bilal Muhammed Saleh efter att hans familj angreps. Vittnen till händelsen hävdar det motsatta – att det inte hade förekommit någon dispyt innan Bilal Muhammed Saleh sköts ihjäl, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

Enligt hans nära släkting Sami plockade Bilal Muhammed Saleh oliver tillsammans med sin fru och två barn i åldrarna fem och sju när skotten ljöd.

– Vi försöker vara försiktiga så vi gick medvetet ut för att skörda när det var lördag, när det är färre bosättare, men vi valde inte rätt dag, säger han till Haaretz.

Under helgen har också flera palestinier tvingats ifrån sin mark i södra Västbanken efter intensifierat bosättarvåld – organisationer och aktivister som arbetar i området kring Hebron har i flera veckor varnat för att bosättare utnyttjar att fokus ligger på Gaza för att trappa upp försöken att fördriva palestinier på Västbanken.

30 organisationer larmar

I söndags larmade 30 israeliska organisationer och uppmanade det internationella samfundet att omedelbart agera för att förhindra tvångsförflyttning av palestinska samhällen på Västbanken. Yehuda Shaul, medgrundare till Breaking the Silence som är en av organisationerna bakom uppropet, rapporterade på söndagen att ett palestinskt samhälle från South Hebron Hills höll på att tvingas bort: ”De fyra familjerna/35 invånarna från A’nizan [South Hebron Hills] packar ihop sina tillhörigheter och lämnar sin mark i denna stund”, skriver han på X, tidigare Twitter.

Enligt undertecknarna, bland dem den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem, har tretton mindre palestinska samhällen tvångsförflyttats och många ”fler riskerar att tvingas fly de kommande dagarna om inte åtgärder vidtas omedelbart”, skriver de. Enligt undertecknarna har sammanlagt sju palestinier dödats av bosättare sedan Hamas attack den 7 oktober.

Enligt B’Tselem förvärras läget av att bosättarattackerna inte stoppas av den israeliska regeringen – ministrar i regeringen stöder på olika sätt dessa attacker, menar organisationen. Ofta är också israelisk militär närvarande när bosättare går till attack, utan att ingripa. Dessutom har det sedan det senaste kriget bröt ut skett flera våldsamma bosättarattacker i närheten av palestinska samhällen, där bosättarna har burit uniform och använt vapen som har delats ut av regeringen.

”Med allvarlig oro och med en tydlig förståelse över det politiska landskapet, anser vi att det enda sättet att stoppa denna tvångsförflyttning på Västbanken är genom starka och direkta ingripanden från det internationella samfundet. Tiden att agera är nu”, skriver organisationerna.

Mobb till attack mot palestinska studenter i Israel

På lördagen gick också en israelisk mobb till attack mot ett studentboende i staden Netanya norr om Tel Aviv. Studenterna på boendet var palestinska medborgare av Israel och mobben ska ha skanderat ”Död åt araberna” och försökte bryta sig in på boendet, rapporterar Haaretz. Enligt lärosätet Netanya Academic College utlöstes attacken av att några av studenterna hade kastat ägg och spelat musik under sabbaten när bedjande samlades vid en närliggande synagoga.

Efter attacken mot studenterna evakuerades de från sitt boende. De som gick till attack kom enligt Haaretz från den religiösa enklaven Garin Torani och en av dess ledare Roi Amgar postade en video på attacken på X, tidigare Twitter, med uppmaningen: ”Netanya kommer inte att ge upp förrän araberna vid Netanya College kastas ut! Ingen kan stoppa oss från detta: Inte polisen, kommunen eller staten. Vi kräver personlig säkerhet nu”.

Samtidigt är studentgruppen Students Protest kritisk till att polisen inte agerade mer än att de säkrade platsen. ”Vi fördömer å det kraftigaste våldet och försöket att hota arabiska studenter vid Netanya College. I dessa för Israel så svåra dagar finns det ingen plats för rasism, våld eller diskriminering mellan folk i Israel.”, skriver gruppen på sociala medier enligt Haaretz.

Dokument om fördrivning av Gazabor

Parallellt med varningarna om försök att tvinga bort palestinier från sin mark på Västbanken har information tagits fram av sajten +972 Magazine tillsammans med Local Call som visar att det finns ett israeliskt dokument som diskuterar tvångsförflyttningen av alla Gazas omkring 2,2 miljoner invånare permanent till Sinai i Egypten. Enligt +972 Magazines Yuval Abraham diskuterar det israeliska underrättelseministeriet, som beskrivs som relativt litet och inte så inflytelserikt ministerium, i ett tiosidigt dokument daterat till den 13 oktober tre olika alternativ för Gaza, och en total tvångsförflyttning är vad dokumentet rekommenderar. Enligt +972 innebär inte dokumentet att planen diskuteras av den israeliska regeringen, men det faktum att ett sådant detaljerat dokument har tagits fram av ministeriet visar att frågan om tvångsförflyttning ändå förekommer.

Även Haaretz rapporterar om dokumentet – vars äkthet har bekräftats – på måndagen. I dokumentet diskuteras att Gazas befolkning först ska tvingas till tältläger i Sinai, och därefter flyttas till permanenta samhällen där. USA:s utrikesminister Antony Blinken har flera gånger skjutit ner sådana förslag och president Joe Biden har också försäkrat att ”palestinier i Gaza inte ska tvångsförflyttas till Egypten eller någon annan nation”, rapporterar tidningen. Haaretz skriver också att källor vid ministeriet tonar ner dess vikt, och anser det osannolikt att dokumentet kommer att diskuteras av den israeliska regeringen.

För palestinier, som har har tvingats ta sig från norra Gaza till södra Gaza på uppmaning av den israeliska armén, många till enkla tält, kan dokumentets rekommendationer dock vara skrämmande lik deras nuvarande verklighet. Många palestinier har redan varnat för att det som sker i Gaza nu – förutom att över 8 000 människor har dödats, varav minst 3 000 barn – är en upprepning av Nakba, palestiniernas katastrof när omkring 750 000 tvingades på flykt i och med staten Israels bildande 1948.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.