Nyheter

Organisationer larmar om tvångsförflyttning av palestinier

Bosättarvåldet mot palestinier på ockuperade Västbanken har intensifierats och 30 israeliska organisationer larmade i helgen att palestinier tvingas i från sin mark.

Bosättarvåldet mot palestinier intensifieras. Nu larmar 30 organisationer att våldet leder till att palestinier tvingas bort från sin mark. I helgen gick också en mobb till attack mot studenter som är palestinska medborgare i Israel i staden Netanya. På måndagen kom dessutom rapporter om ett israeliskt dokument som diskuterar tvångsförflyttning av hela Gazas befolkning till Egypten.

ISRAEL–PALESTINA | Det var i lördags som Bilal Muhammed Saleh från byn As-Sawiya söder om Nablus på den ockuperade Västbanken sköts i bröstet när han höll på att skörda oliver. På söndagen greps en israelisk soldat misstänkt för dödsskjutningen. Soldaten var inte i tjänst vid tillfället och enligt hans advokat ska han ha skjutit Bilal Muhammed Saleh efter att hans familj angreps. Vittnen till händelsen hävdar det motsatta – att det inte hade förekommit någon dispyt innan Bilal Muhammed Saleh sköts ihjäl, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

Enligt hans nära släkting Sami plockade Bilal Muhammed Saleh oliver tillsammans med sin fru och två barn i åldrarna fem och sju när skotten ljöd.

– Vi försöker vara försiktiga så vi gick medvetet ut för att skörda när det var lördag, när det är färre bosättare, men vi valde inte rätt dag, säger han till Haaretz.

Under helgen har också flera palestinier tvingats ifrån sin mark i södra Västbanken efter intensifierat bosättarvåld – organisationer och aktivister som arbetar i området kring Hebron har i flera veckor varnat för att bosättare utnyttjar att fokus ligger på Gaza för att trappa upp försöken att fördriva palestinier på Västbanken.

30 organisationer larmar

I söndags larmade 30 israeliska organisationer och uppmanade det internationella samfundet att omedelbart agera för att förhindra tvångsförflyttning av palestinska samhällen på Västbanken. Yehuda Shaul, medgrundare till Breaking the Silence som är en av organisationerna bakom uppropet, rapporterade på söndagen att ett palestinskt samhälle från South Hebron Hills höll på att tvingas bort: ”De fyra familjerna/35 invånarna från A’nizan [South Hebron Hills] packar ihop sina tillhörigheter och lämnar sin mark i denna stund”, skriver han på X, tidigare Twitter.

Enligt undertecknarna, bland dem den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem, har tretton mindre palestinska samhällen tvångsförflyttats och många ”fler riskerar att tvingas fly de kommande dagarna om inte åtgärder vidtas omedelbart”, skriver de. Enligt undertecknarna har sammanlagt sju palestinier dödats av bosättare sedan Hamas attack den 7 oktober.

Enligt B’Tselem förvärras läget av att bosättarattackerna inte stoppas av den israeliska regeringen – ministrar i regeringen stöder på olika sätt dessa attacker, menar organisationen. Ofta är också israelisk militär närvarande när bosättare går till attack, utan att ingripa. Dessutom har det sedan det senaste kriget bröt ut skett flera våldsamma bosättarattacker i närheten av palestinska samhällen, där bosättarna har burit uniform och använt vapen som har delats ut av regeringen.

”Med allvarlig oro och med en tydlig förståelse över det politiska landskapet, anser vi att det enda sättet att stoppa denna tvångsförflyttning på Västbanken är genom starka och direkta ingripanden från det internationella samfundet. Tiden att agera är nu”, skriver organisationerna.

Mobb till attack mot palestinska studenter i Israel

På lördagen gick också en israelisk mobb till attack mot ett studentboende i staden Netanya norr om Tel Aviv. Studenterna på boendet var palestinska medborgare av Israel och mobben ska ha skanderat ”Död åt araberna” och försökte bryta sig in på boendet, rapporterar Haaretz. Enligt lärosätet Netanya Academic College utlöstes attacken av att några av studenterna hade kastat ägg och spelat musik under sabbaten när bedjande samlades vid en närliggande synagoga.

Efter attacken mot studenterna evakuerades de från sitt boende. De som gick till attack kom enligt Haaretz från den religiösa enklaven Garin Torani och en av dess ledare Roi Amgar postade en video på attacken på X, tidigare Twitter, med uppmaningen: ”Netanya kommer inte att ge upp förrän araberna vid Netanya College kastas ut! Ingen kan stoppa oss från detta: Inte polisen, kommunen eller staten. Vi kräver personlig säkerhet nu”.

Samtidigt är studentgruppen Students Protest kritisk till att polisen inte agerade mer än att de säkrade platsen. ”Vi fördömer å det kraftigaste våldet och försöket att hota arabiska studenter vid Netanya College. I dessa för Israel så svåra dagar finns det ingen plats för rasism, våld eller diskriminering mellan folk i Israel.”, skriver gruppen på sociala medier enligt Haaretz.

Dokument om fördrivning av Gazabor

Parallellt med varningarna om försök att tvinga bort palestinier från sin mark på Västbanken har information tagits fram av sajten +972 Magazine tillsammans med Local Call som visar att det finns ett israeliskt dokument som diskuterar tvångsförflyttningen av alla Gazas omkring 2,2 miljoner invånare permanent till Sinai i Egypten. Enligt +972 Magazines Yuval Abraham diskuterar det israeliska underrättelseministeriet, som beskrivs som relativt litet och inte så inflytelserikt ministerium, i ett tiosidigt dokument daterat till den 13 oktober tre olika alternativ för Gaza, och en total tvångsförflyttning är vad dokumentet rekommenderar. Enligt +972 innebär inte dokumentet att planen diskuteras av den israeliska regeringen, men det faktum att ett sådant detaljerat dokument har tagits fram av ministeriet visar att frågan om tvångsförflyttning ändå förekommer.

Även Haaretz rapporterar om dokumentet – vars äkthet har bekräftats – på måndagen. I dokumentet diskuteras att Gazas befolkning först ska tvingas till tältläger i Sinai, och därefter flyttas till permanenta samhällen där. USA:s utrikesminister Antony Blinken har flera gånger skjutit ner sådana förslag och president Joe Biden har också försäkrat att ”palestinier i Gaza inte ska tvångsförflyttas till Egypten eller någon annan nation”, rapporterar tidningen. Haaretz skriver också att källor vid ministeriet tonar ner dess vikt, och anser det osannolikt att dokumentet kommer att diskuteras av den israeliska regeringen.

För palestinier, som har har tvingats ta sig från norra Gaza till södra Gaza på uppmaning av den israeliska armén, många till enkla tält, kan dokumentets rekommendationer dock vara skrämmande lik deras nuvarande verklighet. Många palestinier har redan varnat för att det som sker i Gaza nu – förutom att över 8 000 människor har dödats, varav minst 3 000 barn – är en upprepning av Nakba, palestiniernas katastrof när omkring 750 000 tvingades på flykt i och med staten Israels bildande 1948.

Nyheter

För tidigt födda barn dör på al-Shifasjukhuset

Striderna mellan Hamas och Israel intill al-Shifasjukhuset i norra Gaza fortsätter. Samtidigt har bränslet för sjukhusets generatorer helt tagit slut vilket innebär att flera patienter som har legat i respirator eller kuvös har dött. WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus sade på söndagen att världen att ”inte kan stå tyst medan sjukhus, som borde vara säkra platser, förvandlas till en skådeplats för död, förstörelse och förtvivlan.”

ISRAEL–PALESTINA | En sexårig flicka har räddats från rasmassorna i Gaza och har förts till al-Shifasjukhuset. Hennes förtvivlade skrik hörs i bakgrunden när den brittisk-palestinske läkaren Ghassan Abu Sitta intervjuas i the New York Times podcast the Daily:

– Hennes fot måste amputeras, säger Ghassan Abus Sitta, i en intervju som gjordes för några veckor sedan – innan den israeliska armén gick in med marktrupper i Gaza. Då var al-Shifasjukhuset – eller Dar al-Shifa som det heter på arabiska (hälsans hus) fullt av människor som hade tagit skydd där.

När israeliska marktrupper nu har befunnit sig inne i Gazaremsan i över två veckor har läget förvärrats ytterligare. Brist på allt: Vatten, sjukvårdsmateriel, mat och bränsle. Många patienter på al-Shifasjukhuset har dött under de senaste tre dagarna uppger Ashraf al Qudra, talesperson för det Hamasstyrda hälsoministeriet i Gazaremsan, rapporterar Al Jazeera på måndagen. Av dessa patienter var sex för tidigt födda barn.

Detta efter att sjukhusets generatorer inte fungerar då bränslet har tagit slut. Reuters publicerade på söndagen en bild på hur sjukhuspersonalen hade samlat de 39 för tidigt födda barnen på en gemensam plats för att hålla dem varma med hjälp av folie, och försöka hålla dem vid liv. På tisdagsmorgonen uppgav en källa för BBC att ytterligare ett för tidigt fött barn har dött.

Motstridiga uppgifter

Under måndagen uppgav den israeliska militären att man hade erbjudit sjukhuset 300 liter bränsle, som ska ha lämnats i närheten av sjukhuset, men att Hamas inte ville ta emot det. Ashraf al Qudra nekar till att detta ska ha skett, samt betonar att 300 liter bara skulle ha räckt för att driva sjukhuset i en halvtimme. Även al-Qudssjukhuset som också ligger i Gaza City har helt fått slut på bränsle och tvingades stänga ner sin verksamhet på söndagen, rapporterar Sky News. Nu förbereder Palestinska röda halvmånen som driver sjukhuset en evakuering av 6 000 personer – patienter, sjukvårdspersonal och civila som har tagit sin tillflykt till sjukhuset. 

Israel hävdar att Hamas har byggt sitt militära huvudkvarter i tunnlar under al-Shifasjukhuset, och att det är därför den israeliska armén har omringat det i för att slå ut Hamas. Både sjukhuspersonal och Hamas har nekat till att Hamas har sitt huvudkvarter under sjukhuset. Tusentals människor som flydde till sjukhuset för att ta skydd där tidigare under kriget har nu försökt fly söderut. Samtidigt befinner sig många civila – förutom patienter och sjukvårdspersonal – fortfarande kvar på sjukhuset. 

Stridsvagn vid sjukhusgrinden

Enligt Ashraf al-Qudra finns åtminstone 650 patienter kvar på sjukhuset, liksom personalen och andra människor som inte kan fly söderut. Han uppger också att en israelisk stridsvagn står vid grinden till sjukhuset.

– Stridsvagnen är utanför grinden till öppenvårdsavdelningen, det är så det ser ut denna morgon, säger han till Reuters och uppger att både israeliska krypskyttar och drönare skjuter in i sjukhuset vilket hindrar patienter och sjukvårdspersonal från att röra sig runt på sjukhusete:

– Vi är under belägring och inne i en dödscirkel, fortsätter han. 

Att flytta de för tidigt födda barnen skulle vara svårt under normala villkor. Att göra det under intensiva strider och med brist på ambulanser är kantat av stora faror:

– Då ambulanser inte kan nå sjukhuset…och då inget sjukhus har kapacitet att ta emot dem, finns det ingen indikation på hur detta ska kunna göras säkert, säger Melanie Ward, chef för välgörenhetsorganisationen Medical Aid for Palestinians, rapporterar Al Jazeera. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus: Eldupphör nu

Hon menar att det enda säkra sättet är att pausa striderna och låta bränsle föras in till sjukhuset. Israel hävdar att man erbjudit sig att hjälpa till att evakuera de för tidigt födda barnen, men att Hamas har nekat eftersom ”de vill ha de här bilderna” på barn och patienter som dör och ett sjukhus utan bränsle, hävdar Mark Regev, rådgivare till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till BBC.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus meddelade på söndagen att WHO hade fått kontakt igen med sjukvårdspersonalen på sjukhuset. Efter tre dagar utan el, utan vatten och dålig nätuppkoppling är läget ”förfärligt och farligt”, skriver han på X, tidigare Twitter. ”Tyvärr fungerar sjukhuset inte som ett sjukhus längre. Världen kan inte stå tyst medan sjukhus, som borde vara säkra platser, förvandlas till en skådeplats för död, förstörelse och förtvivlan. Eldupphör nu”, fortsätter han. 

”Vi behöver ett normalt liv”

I podden the Daily berättar läkaren Ebraheem Matar om den ohyggliga akronymen WCNSF som har blivit känd världen över de senaste veckorna – wounded child, no surviving family – skadat barn, ingen överlevande familj. Hur två av deras patienter, en 13- och en 14-åring, kom in allvarligt skadade och medvetslösa till sjukhuset – resten av deras familj dödades i samma attack. Alla i personalen vet, men har ännu inte berättat för barnen. Under intervjun tas ännu ett allvarligt skadat barn in på sjukhuset. Pojken har en allvarlig skallskada, en bit av hans hjärna har blottats.

Matar säger att de behöver en vapenvila:

– Vi behöver ett normalt liv, att vara trygg hemma, dricka rent vatten, sova i ett lugnt rum, sova utan ljudet av bomber, gå till jobbet och komma hem från jobbet, spela fotboll med mina vänner och gå till stranden, säger han, och svarar att han är 27 år när journalisten frågar honom om hans ålder. 

Innan intervjuns slut berättar Ebraheem Matar att pojken som kom in med skallskadan nu har förts till bårhuset.

Nyheter

Internationella samfundet uppmanas ”hindra folkmord” i Gaza

Den palestinska människorättsliga paraplyorganisationen The Palestinian Human Rights Organizations Council uppmanar det internationella samfundet att vidta åtgärder för att hindra Israel att begå folkmord i Gaza. Dessutom uppmanas tredje part att gripa och åtala personer som har ”uppviglat till folkmord” eller som har deltagit i ”folkmordshandlingar mot det palestinska folket”.

ISRAEL–PALESTINA | The Palestinian Human Rights Organizations Council (PHROC) skriver i en genomgång att det finns tydliga bevis på att högt uppsatta politiska och militära israeliska ledare har hetsat till folkmord, och att Israel kan vara skyldigt till att ”begå folkmordshandlingar mot palestinier i Gaza.” De uppmanar såväl Palestina som andra stater att vidta ”rättsliga åtgärder för att förhindra ett folkmord i Gaza”.

Enligt artikel 2 i FN:s folkmordskonvention, vars officiella namn är, Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide, beskrivs folkmord som gärningar där det har funnits en ”avsikt att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp”. Bland gärningarna som räknas upp finns att ”döda medlemmar av gruppen”, att ”orsaka medlemmar av gruppen allvarlig kroppslig eller själslig skada”, att med uppsåt ”påtvinga gruppen levnadsvillkor som är avsedda att medföra dess fysiska undergång helt eller delvis”, att införa åtgärder som syftar till ”att förhindra barnfödslar inom gruppen”, samt att med ”våld föra över barn från gruppen till en annan grupp”. De 153 länder som fram till förra året hade undertecknat konventionen har i och med det också förbundit sig att förhindra och bestraffa det som utgör folkmord. 

Exemplifierar med uttalande från presidenten

För att visa att det finns ett uppsåt från Israel till det som nu sker går PHROC igenom flera uttalanden från israeliska ledare. De tar bland annat upp ett uttalande av den israeliske försvarsministern Yoav Gallant, som i ett tidigare skede sade: ”Gaza kommer inte att bli vad det tidigare var. Vi kommer att utplåna allt.” 

Ett annat uttalande som PHROC tar fasta på är den israeliske presidenten Isaac Herzogs uttalande på en presskonferens den 13 oktober då han sade: ”Det är en hel nation där ute som är ansvarig. Det är inte sant, den här retoriken om att civila inte känt till, inte varit involverade. Det är helt enkelt inte sant. De skulle kunna ha rest sig emot den ondskefulla regimen” sade han bland annat.

Ytterligare ett exempel på vad PHROC ger på vad man anser är uppvigling till folkmord är den israeliske säkerhetsministern, högerextrema Itamar Ben Gvir, som sagt att ”för att vara tydlig, när vi säger att Hamas ska förgöras betyder det också att de som firar, de som stöder, och de som delar ut godis – de är alla terrorister och måste också förgöras”. Den 95-årige veteranen Ezra Yachin som har kallats in som reservist till den israeliska armén för att stärka stridsmoralen sade veckan efter Hamas attack i Israel som dödade 1 200 personer till soldater att: ”Triumfera och gör slut på dem, och lämna inte någon därhän. Radera ut minnet av dem. Radera ut dem, deras familjer, mödrar och barn. Dessa djur får inte längre leva…”, sade han och fortsatte att agitera för att israelisk judar också ska attackera sina ”arabiska grannar”.

Hälften av bostadsbeståndet i Gaza obeboeligt

PHROC betonar också att Israel inte har tillåtit humanitär hjälp under ”intensiva bombningar” av Gaza som har riktats mot ”hela kvarter av bostäder, flyktingläger, köpcenter, moskéer, kyrkor, sjukhus, skolor och universitet, bland annat i vad som beskrivs som en ”planerad utplåning” och att reducera Gazaremsan till ’rasmassor’”. Hittills har omkring hälften av Gazas hela bostadsbestånd – 260 000 hus förstörts, skadats eller är inte längre beboeliga. Organisationen tar också upp evakueringsordern för  omkring 1,1 miljoner palestinier i norra Gaza att förflytta sig söderut, som Internationella Röda korskommittén har förklarat strider mot internationell humanitär rätt.

PHROC uppmanar tredje part och det internationella samfundet i stort att försvar det palestinska folket och vidta åtgärder i enlighet med folkmordskonventionen för att ställa ”Israel till svars, för att förhindra folkmord och sätta ett omedelbart stopp för de pågående grymheterna”, samt inleda en process inom Internationella domstolen (ICJ) om Israels ansvar för folkmord i Gaza. Dessutom uppmanas det internationella samfundet att vidta sanktioner mot Israel, införa ett vapenembargo till dess att landet följer internationell rätt, samt att ”gripa och åtala” personer som har ”uppviglat till folkmord eller som har utfört folkmordshandlingar mot det palestinska folket.”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.