Nyheter

67 migranter vinner fall i Europadomstolen

Migranter i flyktinglägret Kara Tepe, på den nordöstra Egeiska ön Lesbos, Grekland, onsdagen den 14 oktober 2020.

Europadomstolen för mänskliga rättigheter ger upprättelse till 67 flyktingar som efter att ha anlänt till Lesbos, Grekland, under 2017 och 2018 fick sina rättigheter kränkta.

GREKLAND | InfoMigrants, som tagit del av domen, skriver att de 67 flyktingarna utsattes för omänsklig behandling efter sin ankomst. Lägret Moria – som ofta beskrivits som ett helvete på jorden – var överfullt, smutsigt, och förhållandena osäkra.

Domstolen, som har sitt säte i Strasbourg i Frankrike, skriver att migranterna behandlades ”inhumant och nedvärderande, främst på grund av att lägret var överbefolkat och de svårigheter det skapar, och att det rådde akut brist på basvaror”. Flyktingarna beskriver också hur de när de anlände till Lesbos stängdes in i något som liknade en bur inuti Moria, bara 40 gånger 40 meter stor, och att de bara fick en flaska vatten och en smörgås om dagen.

De 67 migranterna levde i ett läger byggt att rymma cirka 3000 personer, men vid flera tillfällen levde över 20 000 personer här. Toaletter, duschar och utrymme – allt var bristvaror. Europadomstolen dömer nu Grekland till att betala ersättning på 5000 euro vardera, samt 1000 euro var för att täcka de kostnader som rättsprocessen fört med sig.

Moria är nu historia, efter att det brann ner till grunden i september 2020. Men det har ersatts av lägret Kara Tepe, och på fem av de grekiska öarna har eller ska det öppnas nya center. Dessa kallas för Closed Control Access Centers (CCAC) och är finansierade av EU. InfoMigrants skriver att det har förekommit rapporter om att 300 flyktingar på Lesbos så sent som förra veckan nekades mat i ett stängt läger.

I EU:s kommande migrationspakt är stängda center och kontroll en viktig byggsten, trots den kritik som redan förekommit mot den här typen av behandling av flyktingar.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev