Nyheter

Extremparti kan bli maktspelare i Spanien

Vox partiledare Santiago Abascal under ett tal i Madrid.

Motstånd mot hbtq-personers rättigheter, förnekande av mäns våld mot kvinnor och blinkningar till Francodiktaturen.
Om knappt en månad kan extremhögerpartiet Vox bli en del av Spaniens regering.

SPANIEN | – Det här är den värsta regeringen på 80 år, skanderade Voxledaren Santiago Abascal i kongressen.

Uttalandet, som anspelade på att det sittande socialdemokratiska styret är värre än diktatorn Francisco Francos, fälldes för tre år sedan och skapade stora rubriker i landet.

Nu kan Vox komma att spela en avgörande roll i Spaniens framtida styre.

Vill regera själv

Med knappt en månad kvar till valet pekar opinionsmätningar på att varken styrande socialdemokratiska PSOE eller det konservativa oppositionspartiet PP får egen majoritet. Men PP spås bli största parti den 23 juni.

Oppositionsledaren Alberto Núñez Feijóo har inte uteslutit ett möjligt regeringssamarbete mellan PP och Vox. Han är dock tydlig med att hans avsikt är att regera på egen hand.

– Om PSOE inte vill att jag ska regera med Vox är det enkelt: Lägg ner era röster så regerar jag själv, sade Núñez Feijóo i en intervju med radionätverket Cadena Ser.

Att samarbeta med Vox är minst sagt kontroversiellt. I intervjuer och på sociala medier har högt uppsatta Voxpolitiker bland annat talat om ”massinvasion” av invandrare samt hävdat att mäns våld mot kvinnor är ett påhitt och att abort är mord.

Referenser till diktatorn Francisco Francos styre, som varade mellan 1939 och 1975, förekommer också. Under det dödades hundratusentals meningsmotståndare, homosexualitet var brottsligt och kvinnor fick inte ha ett bankkonto eller lönearbeta utan en makes tillstånd.

Vägrade först

På lokal och regional nivå har samarbeten mellan PP och Vox redan dragits igång. Efter lokal- och regionalvalen i maj styr de båda partierna tillsammans i 140 mindre orter och städer, inklusive fem regionhuvudstäder.

I den autonoma regionen Extremadura har konflikter uppstått. Regionala PP-ledaren María Guardiola meddelade den 20 juni att hon hade försökt nå en uppgörelse med Vox, men att hon vägrade att samregera med dem som ”förnekar mäns våld mot kvinnor, omänskliggör invandrare och kastar hbtq-flaggor i papperskorgen”.

En vecka senare var tonläget ett annat:

– Det är ett konstitutionellt parti som jag vill komma överens med, sade Guardiola vid en pressträff.

I fredags kom beskedet att partierna hade kommit överens. María Guardiola blir ordförande för regionens koalitionsregering och Vox får ansvar för dess jordbruksdepartement.

Häst med diktatornamn?

Den autonoma regionen Valencia har också en ny PP-Vox-regering.
Vicepresident där är tjurfäktaren Vicente Barrera. Han är bland annat känd för att på sociala medier ha frågat om han ska döpa sin nya häst till Caudillo – ledartiteln som diktatorn Franco gav sig själv.

Även socialdemokratiska PSOE:s ledare Pedro Sánchez kommer att behöva stöd från andra partier, om han skulle få fortsätta som premiärminister efter valet.

I hans fall är en regering med vänsteralliansen Sumar, med nuvarande arbetsmarknadsministern och andra vice premiärministern Yolanda Díaz i spetsen, mest trolig. I den ingår totalt 15 partier, inklusive Podemos och Izquierda Unida som redan i dagsläget är en del av Sánchez regeringskoalition.

Fakta: Vox

Det högerextrema partiet Vox bildades 2013 av tidigare medlemmar i det konservativa partiet PP.

Partiet förespråkar hårdare tag mot självständighetsrörelserna i Katalonien och Baskien, är kritiskt mot lagstiftningen för att motverka mäns våld mot kvinnor och vill minska rättigheterna för hbtq-personer i landet.

Vox beskrivs också som invandringskritiskt och antimuslimskt.

I valet 2019 fick partiet 15,2 procent av rösterna.

Grundaren och partiledaren heter Santiago Abascal.

Källa. UI/Landguiden

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.