Bangladesh, Belarus och Tunisien är tre av världens tio värsta länder vad gäller arbetares rättigheter. Det framkom på torsdagen när Internationella samorganisationen (Ituc) presenterade sin årliga översikt på fredagen. Samtidigt larmar Ituc om att skiljelinjen mellan demokratier och autokratier håller på att suddas ut vad gäller respekten för arbetsrätten.
ARBETE | På fredagen presenterades den tionde upplagan av Global Rights Index av Ituc som synliggör hur de ökade globala levnadsomkostnaderna har mötts av ökad repression mot arbetare världen över.
– Ituc:s Global Rights Index för 2023 ger chockartat bevis på att demokratins grunder är under attack. Det är ett tydligt samband mellan upprätthållandet av arbetares rättigheter och styrkan i en demokrati. Urholkningen av det ena leder till förfallet av det andra, säger Ituc:s ställföreträdande generalsekreterare Luc Triangle.
Brott mot arbetares rättigheter når i år rekordnivåer. Dessa brott handlar om brott mot strejkrätten där arbetare i Kanada, Togo, Iran, Kambodja och Spanien antingen riskerade åtal eller avsked efter att de har tagit beslutet att strejka. I 77 procent av de 149 länder som har granskats fråntogs vissa grupper av arbetare, som migrantarbetare eller de som arbetar inom den informella sektorn, rätten att bilda fackföreningar, skriver Ituc på sin hemsida.
I 42 procent av länderna begränsades yttrande- och mötesfriheten. I Frankrike möttes demonstranter, varav många arbetare, av polisvåld, gripanden och tårgas. Lärare som demonstrerade på första maj i Iran greps och misshandlades, rapporterar Ituc.
– I både höginkomst- och låginkomstländer där arbetande människor har stått inför en historisk kris kring levnadskostnader och en stigande inflation som drivs av företagens girighet har regeringar slags ner på rätten att kollektivt förhandla om löneförhöjningar och vidta strejkåtgärder, säger Luc Triangle.
I 44 länder, bland andra Bangladesh, Filippinerna och Libanon, utsattes arbetare för våld. I Stillahavsregionen ökade antalet våldshandlingar mot arbetare från 43 procent 2022 till 48 procent 2023. I Mellanöstern och Nordafrika ökade våldet från 42 till 53 procent. I åtta länder dödades fackliga aktivister eller representanter.
– Skiljelinjen mellan autokratier och demokratier håller på att suddas ut. När dialogen mellan stat och medborgare bryter samman, när nationer flirtar med envälde för att få igenom impopulära lagar, när regeringar skickar ut statliga styrkor för att slå ner lagligt motstånd står demokratin på spel och arbetande människor drabbas av konsekvenserna, säger Luc Triangle.
* * *
LÄS MER
Ett nytt socialt kontrakt för anständiga arbetsvillkor
Arbetare kämpar för att få ekonomin att gå ihop
Brittiska parlamentet godkänner ingrepp i strejkrätten