Nyheter

Norge letar ny olja trots klimatavtal

Oljeplattformen Troll A står på 303 meters djup i Nordsjön och är totalt 472 meter hög.

Norges regering godkänner investeringar i olje- och gasfält på dryga 20 miljarder kronor samtidigt som de internationellt driver på för utfasning av fossila bränslen.

KLIMAT | Den norska regeringen har godkänt utvecklingen av 19 olje- och gasfält trots att de under COP27-samtalen i Sharm el-Sheik i Egypten 2022 försökte nå en överenskommelse om utfasning av fossila bränslen.

Regeringen hävdar att olja och gas är nödvändiga för Europas energisäkerhet.

– Det här är projekt som kommer att bidra till en fortsatt hög och stabil produktion från Norges kontinentalsockel samt sysselsättnings och värdeskapande, sade olje- och energiminister Terje Aasland på en presskonferens i onsdags, rapporterar Climate Home News.

Norges parlament införde tillfälliga skattelättnader 2020 för att främja investeringar inom oljeindustrin under en period av låg aktivitet, vilket resulterade i många ansökningar från energibolag. Bland de områden som fick slutgiltigt godkännande finns bland annat nio stycken som drivs av Aker BP, som är en sammanslagning mellan Aker BP och svenska Lundin Energy, tidigare känt som Lundin Oil vars tidigare vd Ian Lundin åtalats för medhjälp till folkrättsbrott i Sudan.

Norge är den sjunde rikaste nationen på jorden och dess fortsatta produktion av fossila bränslen används av anhängare av produktion av fossila bränslen i fattigare länder för att undergräva motståndet mot deras projekt. Norge har nyligen använts som exempel för att rättfärdiga produktion av fossila bränslen i länder som Guyana, Barbados och Costa Rica.

Och kritiken från civilsamhället låter inte vänta på sig.

– Norges förkastliga plan att öppna nya olje- och gasprojekt avslöjar den djupt rotade kolkolonialism som är förankrad i klimatkrisen, säger Tasneem Essop, vd för det globala nätverket Climate Action Network, och fortsätter:

– Det är äckligt hycklande av en av världens rikaste nationer, som samlat sin rikedom från att bränna fossila bränslen och bidragit till klimatkrisen. Norge måste upphöra med all ny produktion av fossila bränslen, omedelbart initiera planer för en snabb utfasning av fossila bränslen och betala de biljoner som krävs för sina klimatskador. Norge måste ställas till svars.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.