Nyheter

Ugandisk hbtq-aktivist: Allt är kriminaliserat

Ett ugandiskt par med en prideflagga på en bild från i våras.

Människor förföljs, grips och misshandlas i Uganda där ”homosexuella handlingar” nu kan leda till livstids fängelse eller dödsstraff.
– Allt jag gör, min sexualitet, jag själv, mitt arbete, min aktivism. Allt är kriminaliserat, säger hbtq-aktivisten Frank Mugisha.

HBTQ | Ugandas nya strikta hbtq-lag antogs i maj. Enligt den är inte bara samkönat sex olagligt, utan även det som kallas främjande av homosexualitet. En vag formulering som kan ge lagen stor räckvidd. Att berätta att man är gay, tala om hbtq-rättigheter, göra inlägg i sociala medier eller publicera böcker i ämnet kan nu bedömas som brott och leda till långa fängelsestraff – eller i ”grova” fall dödsstraff.

Frank Mugisha är en av Ugandas främsta hbtq-aktivister och att navigera lagen är nu en del av hans vardag. Han har gripits några gånger, berättar han. Senast för några år sedan då han var med och försökte arrangera en pridefestival. Han frihetsberövades och torterades men dömdes aldrig för brott.

– Jag riskerar mitt liv och hotas till livet varje dag. Jag kan inte bo på ett känt ställe på grund av rädslan för vad som kan hända. Jag oroar mig varje dag och får meddelanden där folk säger att jag borde gripas. Folk hotar mig med allt möjligt, berättar han under ett besök i Sommarsverige.

Döden på straffskalan

Men han vill ändå stanna i Uganda, för han ser att det arbete han gör ger människor hopp. Han har gett kampen för hbtq-rättigheter ett ansikte.

– Om det inte finns något ansikte kommer folk att fortsätta säga att det inte finns några homosexuella. De kommer att säga att homosexualitet är västerländskt. Men de måste medge att jag är ugandier och jag är homosexuell. Många kontaktar mig privat och säger att jag ger dem mod.

Redan tidigare var hbtq-lagarna i Uganda hårda, men det var i maj i år som döden togs med på straffskalan, då president president Yoweri Museveni undertecknade den nya lagen. Skrivningen är en av världens strängaste mot hbtq-personer.

Hot från landsmän

Det är inte bara inom rättssystemet som situationen har förvärrats för Ugandas homosexuella. Enligt Frank Mugisha är landets djupt religiösa befolkning allt mer övertygad om att homosexualitet är västerländskt och att homosexuella även försöker omvända barn till att bli homosexuella.

– Ugandier är arga, de tror att alla som främjar hbtq-personers rättigheter främjar något som inte är från Uganda utan från väst och även anti-afrikanskt.

Våld och hot mot homosexuella kommer till viss del från polisen, men till största delen från andra ugandier, säger Mugisha som själv inte kan leva som vem som helst.

– Jag måste förbereda mig mentalt om jag ska ut bland folk. Jag måste oroa mig, se mig över axeln hela tiden om jag ska någonstans.

Yngre mer progressiva

För många år sedan försökte Uganda föra fram en liknande hbtq-lag och då fanns dödsstraffet med som påföljd redan tidigt i processen. Den internationella kritiken blev dock omfattande och lagförslaget drogs tillbaka.
Den här gången har det varit tystare från omvärlden, enligt Frank Mugisha.
Bland annat har Sverige inte markerat lika starkt. Kanske delvis för att dödsstraff från början inte fanns med i lagförslaget, utan togs in i en senare fas.

Hbtq-personer i Uganda lever i dag med skräck och ängslan. Människor har misshandlats svårt, vräkts från sina bostäder eller förlorat jobb. I nyheter och sociala medier är tonen hård. Ändå tillåter sig Frank Mugisha att känna visst hopp om framtiden.

– Jag är optimistisk för den unga generationen är mer progressiv. Men problemet i Uganda är vår kultur där unga inte ifrågasätter gamla. De gamlas röst är nu den dominerande.

Fakta: Frank Mugisha

Frank Mugisha är en av Ugandas mest framstående hbtq-aktivister. Han föddes 1979 utanför huvudstaden Kampala.

Mugisha är ordförande för paraplyorganisationen Smug (Sexual minorities Uganda), som tvingades stänga i augusti förra året efter att ha stämplats som kriminell.

Han har fått många internationella priser för sitt arbete, bland annat Robert F Kennedy Human Rights Award, människorättspriset Thorolf Raftos Minnespris och människorättsorganisationen Civil Rights Defenders pris som årets människorättsförsvarare. Han nominerades till Nobels fredspris 2014.

”I Uganda tror folk inte att hbtq-rättigheter är en del av mänskliga rättigheter. Så när jag blir erkänd i sammanhang med andra människorättsaktivister som har vunnit stora priser som Nelson Mandela, biskop Desmond Tutu och andra, så visar det ugandier att hbtq-frågor handlar om mänskliga rättigheter”, säger Frank Mugisha.

Fakta: Uganda

Det bördiga Uganda, som ligger på ekvatorn i östra Afrika, blev självständigt 1962. Landet har varit ett av Afrikas rikaste men haft perioder av vanstyre.

Landet har drygt 47 miljoner invånare (2021). Huvudstaden heter Kampala.
President Yoweri Museveni har haft makten i Uganda sedan 1986. Han valdes 2021 om som president för en sjätte mandatperiod enligt det officiella valresultatet. Under honom har levnadsstandarden ökat men på senare år har regimen blivit allt mer auktoritär.

Engelska är det officiella språket. Dessutom talas ett 40-tal lokala och regionala språk, bland dem är luganda och swahili störst.

Källa: Landguiden/UI

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.