Nyheter

Värmeböljan i USA är klimatkrisens verk enligt forskare

Svettigt arbete med att skotta nylagd asfalt på en parkeringsplats i Richardson, Texas, USA, tisdagen den 20 juni 2023.

Den pågående värmeböljan i södra USA har gjorts fem gånger så mer sannolik på grund av den människoskapade klimatkrisen, enligt forskare. Även experter är chockade av den extrema värmen.

KLIMAT | I Texas, Louisana och Mexiko har människan sig själv att skylla för värmeböljan. Det konstaterar forskare som har undersökt dess orsak, och konstaterat att det i alla fall är fem gånger så mer sannolikt att en sådan här värmebölja ska uppstå i och med slöseriet med jordens resurser.

Över 40 miljoner människor lever i de områden som man har gått ut med varningar om extrem värme i, bland annat Houston, Austin och San Antonio i Texas. Oron är nu stor för att människor med dålig hälsa inte ska klara av värmen, och det har även satt stor press på kraftverken i Texas som kanske inte klarar av att producera tillräckligt mycket el för att människor ska kunna kyla sina hem med hjälp av fläktar och airconditioners, skriver the Guardian.

– Hettan gör att vatten avdunstar och sedan värms marken upp, säger klimatforskaren Andrew Dessler vid Texas A&M University till tidningen.

Orsaken bakom den extrema värmen i södra USA är ett särskilt väderfenomen som Andrew Dessler förklarar fungerar lite som ett lock. På svenska kallas fenomenet för värmekupol. Det kan bli den varmaste juni som någonsin har uppmätts i Texas med omnejd. Också experter är chockade över den extrema värmen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.