Prenumerera

Logga in

Nyheter

COP28-presidenten: ”Ingen vetenskap” bakom krav på utfasning av fossila bränslen

”Det finns ingen vetenskap eller inget scenario som säger att utfasningen av fossilt bränsle är det som kommer att uppnå 1,5 grader”, sade presidenten för COP28 Al Jaber under en tidigare debatt.

Presidenten för COP28, Sultan Al Jaber, förnekar att det finns vetenskapligt stöd för att en utfasning av fossila bränslen skulle begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Hans påståenden, inklusive en kommentar om att detta skulle leda till att världen återgår till primitiva förhållanden, har väckt stark kritik.

KLIMAT | Under den pågående COP28-konferensen har Sultan Al Jaber, som innehar dubbla roller som COP28-president och VD för det statliga oljebolaget Adnoc, väckt starka reaktioner genom att ifrågasätta vetenskapligt stöd för utfasningen av fossila bränslen som en central metod för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Hans uttalanden, särskilt hans påstående om att utfasning av kol, olja och gas skulle ta världen tillbaka till grottorna, har genererat en våg av kritik från både forskarsamhället och FN:s generalsekreterare.

– Det finns ingen vetenskap eller inget scenario som säger att utfasningen av fossilt bränsle är det som kommer att uppnå 1,5 grader, sade Al Jaber under en debatt som hölls 21 november, där han mötte Mary Robinson, som varit FN:s speciella sändebud i klimatfrågor, som starkt betonade betydelsen av att avveckla fossila bränslen för att adressera klimatkrisen.

Al Jaber sade också att en utfasning av fossila bränslen inte skulle tillåta en hållbar utveckling ”om du inte vill ta världen tillbaka in i grottor”.

Al Jabers uttalanden har väckt särskild uppmärksamhet och ifrågasatts med tanke på hans dubbla roller, vilket har skapat oro för potentiella intressekonflikter och satt hans trovärdighet i skottlinjen. Hans position som en nyckelfigur både inom klimatdiskussionen och oljeindustrin har fått många att ifrågasätta om hans ståndpunkter verkligen är oberoende eller om de påverkas av andra faktorer.

– Det är otroligt oroande och överraskande att höra COP28-presidenten försvara användningen av fossila bränslen. Det är obestridligt att för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader måste vi alla snabbt minska koldioxidutsläppen och fasa ut användningen av fossila bränslen senast 2035. Alternativet är en ohanterlig framtid för mänskligheten, säger David King, ordförande för Climate Crisis Advisory Group och Storbritanniens ledande klimatforskare.

Under COP28 har det blivit tydligt att det råder en pågående strid där olika länder befinner sig på olika sidor av den centrala frågan om att avveckla fossila bränslen.

Även om många experter starkt betonar behovet av att avveckla fossila bränslen och FN tydligt understryker detta som en nödvändig åtgärd för att uppnå klimatmålen, fortsätter vissa länder, inklusive stora producenter som Ryssland, Kina och Saudiarabien, att motsätta sig detta steg.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.