Prenumerera

Logga in

Nyheter

EU-miljarder till vapenindustrin

Artillerigranater på rad i en fabrik i Pennsylvania i USA.

Med fem miljarder kronor i direkt EU-stöd och öppning för ännu mer ska EU stötta ammunitionsproduktionen i Europa.
– För att försvara vår demokrati, hävdar industriansvarige Thierry Breton.
Samtidigt finns efterlängtad enighet kring upphandling till Ukraina.

VAPENINDUSTRI | Onsdagens stora förslag om stöd för ammunitionsproduktionen har passande nog döpts till Asap – den engelska förkortningen för ”så fort som möjligt”.

Målet är att skyndsamt få fart på tillverkningen i EU-länderna för att både fylla på de egna lagren men framför allt kunna bistå det krigshärjade Ukraina.

– Jag är övertygad om att vi kommer att kunna skala upp industrin så att den kan producera en miljon ammunitionsgranater för Ukraina, säger inremarknadskommissionären Thierry Breton på en presskonferens i Bryssel.
Fabrikerna finns där. Det handlar bara om att få fart på produktionen, hävdar Breton.

Målet är att korta ned leveranstiderna från två-tre år till tolv månader.

Stödfonder

Kommissionens förslag bygger på 500 miljoner euro från EU-budgeten. Därtill öppnar man upp för att låta EU-länderna använda pengar som finns i två av de största stödfonderna – för regionalutvecklingen och efter coronakrisen – för att hjälpa sin försvarsindustri.

Tanken är att därmed också locka till sig privata investeringar via Europeiska investeringsbanken, EIB.

Breton betonar vikten av att skynda på. Helst vill han och kommissionen ha klartecken från medlemsländerna och EU-parlamentet redan i sommar. Han jämför med arbetet för att ordna vaccin under coronapandemin.

– Vi har lärt oss läxan. Bara för att man skriver ett kontrakt med någon så innebär det inte att industrin kan leverera vad man vill ha. Man måste hjälpa till, särskilt när det gäller att öka kapacitet och sköta leveranskedjor, säger Breton.

"Inte vara naiva"

Breton är optimist, även om frågetecken satts kring exempelvis hur berörda företag snabbt ska kunna hitta kunnig personal för att öka tillverkningen så mycket som EU vill.

Att EU – som för tio år sedan tilldelades Nobels fredspris – nu stöttar vapentillverkning ser han samtidigt som helt nödvändigt, med tanke på Rysslands förnyade angrepp mot Ukraina.

– Vi får inte vara naiva. Det är vårt ansvar att se till att vi gör allt vi kan för att tillsammans skydda våra medborgare, säger Breton – som också räknar med att ha européernas stöd bakom sig.

– Jag var i Sverige i går och mötte statsministern och företagsledare. En av dem sade: ”vad ni gör är ett vaccin för vår demokrati”. Och det stämmer: att investera i vårt försvar gör det möjligt för oss att försvara vår demokrati. Det är vad vi måste förklara för våra medborgare och jag tror att de är fullt medvetna om det, säger Breton i Bryssel.

Enighet om uppköp

Parallellt kunde EU-länderna under onsdagen till sist enas om en annan tung bit i stödet till Ukraina.

”EU-ambassadörerna godkände beslutet om stödåtgärder. . . för att hjälpa Ukrainas väpnade styrkor med en miljard euro genom gemensamt inköp av ammunition och raketer”, skriver det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd på Twitter.

Formellt klartecken väntas redan under torsdagen.

Fakta: EU:s Asap-satsning

EU-kommissionens förslag om ökad ammunitionsproduktion har döpts till Asap – på engelska Act in Support of Ammunition Production. 500 miljoner euro öronmärks för att stötta försvarsindustrin, samtidigt som man räknar med att ytterligare 500 miljoner kan frigöras från EU:s regionalstödsfond och stödfonden efter coronapandemin, RRF.

Förslaget är tredje delen i EU:s trestegsraket för att hjälpa Ukraina – och medlemsländerna själva – på ammunitionsfronten.

Steg ett är att ordna ammunition för en miljard euro till Ukraina från EU-ländernas egna lager. Formellt beslut togs i april. Ersättning till EU-länderna har betalats ut till ungefär två tredjedelar av summan.

Steg två är att gemensamt upphandla ammunition till Ukraina för ytterligare en miljard euro. En uppgörelse nåddes på onsdagen efter lång oenighet kring vilka tillverkare man ska kunna köpa ifrån.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.