Ledare

Motvikt till den hysteriska AI-utvecklingen

Den 3 maj var det pressfrihetens dag, och i samband med det släppte Reportrar utan gränser 2023 års upplaga av Pressfrihetsindex. Enligt rapporten är situationen för oberoende journalistik dålig i sju av tio länder och tillfredsställande i endast tre av tio. Sverige ligger fortsatt i topp, men har halkat ner från plats tre till fyra, bland annat på grund av den nya spionlagen som trädde i kraft vid årsskiftet, samt att säkerheten för journalister i landet försämrats.

Ett av de skäl som ligger bakom den bristande pressfriheten i världen är enligt Reportrar utan gränser den stora spridningen av fejkat innehåll och desinformation. Starka krafter i detta är sociala media och artificiell intelligens: “Nu används en aldrig tidigare skådad möjlighet att manipulera innehåll för att undergräva kvalitetsjournalistik och försvaga journalistiken som sådan” skriver Reportrar utan gränser i sin information om materialet. För just det där med effektiv manipulation, det är AI extremt bra på.

En AI är inte bara bra på effektiv manipulation – den är effektiv på att vara effektiv. Det den matas med bearbetar den oerhört effektivt – oavsett hur det är politiskt viktat, om det är sant, falskt, rasistiskt eller sexistiskt. Utan en människas förmåga till empati och etiska avvägningar gör den det den ombes med en omänsklig effektivitet. Och det är inte konstigt att det lockar auktoritära världsledare vars högsta önskan är att i så stor utsträckning som möjligt kontrollera människor och vilken information de har tillgång till. I dagarna rapporterade Amnesty till exempel att Israel använder AI-baserad ansiktsigenkänning av palestinier.

AI kan komma att bli, eller är kanske redan, sofistikerad nog att driva skoningslösa desinformationskampanjer där man inte kan avgöra vad som är sant. Man blir snabbt mörkrädd vid tanken på vilka effekter det kan ha i händerna på personer som Putin, Trump, Xi Jinping eller Viktor Orban.

Just därför är det av extra vikt just nu att granskande journalistik får skydd och utrymme. Den välfungerande, människodrivna granskande journalistiken agerar motvikt till den hysteriska AI-utvecklingen. Sverige får inte halka ännu längre ner i pressfrihetsindex – tvärtom borde det vara av yttersta vikt för vår regering och riksdag att värna pressfriheten, inte inskränka den.

Vi behöver värdesätta kompetens som fördröjer AI-utvecklingen och vi behöver arbeta för ett samhälle som är öppet för granskande journalistik. Sverige bör vara ett land där desinformation och propaganda aktivt motarbetas och uppdagas – ett land där vi värnar pressfrihet och gedigen journalistik och där en journalist inte riskerar att straffas för att ha utfört sitt samhällsviktiga arbete.

Forskaraktivism.

Pollen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.