Nyheter

Visselblåsare i Wuhan frisläppt – efter tre år

En man testas för covid-19 i Wuhan i februari 2022.

En kinesisk medborgarjournalist har släppts efter att ha varit frihetsberövad i tre år, enligt medierapporter.
Visselblåsaren rapporterade om covidutbrottet när han 2020 gick upp i rök.

COVID | Fang Bin försvann när han i februari 2020 rapporterade om de hårda covidnedstängningarna i staden Wuhan, där coronaviruset först upptäcktes. Senare medgav myndigheterna att han hade gripits. Enligt källor nära Fangs familj släpptes han på söndagen men står fortfarande under strikt bevakning, skriver tidningen The Guardian.

Fang var en av en många som greps för sina rapporter om covidutbrottet i början av 2020. Flera av dem har ställts inför rätta. Enligt nyhetsbyrån AP:s källor dömdes Fang i hemlighet till tre års fängelse för att ha ”startat bråk och provocerat fram problem”, en vag brottsrubricering som ofta används mot politiska dissidenter i Kina. Radio Free Asia rapporterade i april att han avtjänade sitt straff på en anstalt i Wuhan.

Sedan covid-19 först upptäcktes i Wuhan har den kinesiska regimen konsekvent anklagats för bristande insyn och övergrepp mot befolkningen.
Wuhan, med en befolkning på runt elva miljoner människor, var den första stad som helt stängdes ned i samband med pandemin. Många journalister och influerare som rapporterade om utbrottet – med dess överfulla sjukhus, bårhus och drakoniska åtgärder mot invånarna – greps eller gick upp i rök.

Fakta: Pandemin – så började allt

31 december 2019: Världshälsoorganisationen (WHO) informeras av Kina om ett okänt virus som orsakat 41 fall av lunginflammation i staden Wuhan.

7 januari 2020: Viruset identifieras av WHO som ett nytt virus i familjen coronavirus.

11 januari 2020: Kina rapporterar det första dödsfallet, en 61-årig man.

13 januari 2020: WHO rapporterar det första fallet utanför Kina, en kvinna som rest till Thailand från Wuhan i Kina.

31 januari 2020: Sverige får sitt första bekräftade fall av covid-19. En kvinna i 20-årsåldern som har besökt Wuhan isoleras på sjukhus i Jönköping.

1 februari 2020: Sveriges regering klassar coronaviruset som en allmänfarlig sjukdom.

11 mars 2020: Det första dödsfallet med covid-19 rapporteras i Sverige. Samma dag klassar WHO virusutbrottet som en pandemi.

Källa: TT, Folkhälsomyndigheten

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.