Nyheter

98-årig SS-vakt åtalas för nazistmord

Sachsenhausen inrättades 1936 och var det första specialritade koncentrationslägret.

En före detta nazistisk vakt har åtalats för mord i koncentrationslägret Sachsenhausen mellan 1943 och 1945.

TYSKLAND | 98-åriga Gregor F arbetade som vakt i lägret Sachsenhausen norr om Berlin mellan 1943 och 1945. Mannen, som är tysk medborgare och som vid tidpunkten för brotten var tonåring, anklagas för att ha hjälpt till med det grymma och försåtliga dödandet av tusentals fångar, säger Thomas Hauburger, chefsåklagare, till tyska medier.

Hans-Jürgen Foster, advokat och före detta federal åklagare vid den federala domstolen som ska företräda Shimon Rothschild, som fängslades i Sachsenhausen efter att först ha deporterats med sin familj från ett getto utanför Krakow, Polen, till Auschwitz, säger att hans förhoppning är att en rättegång ska avslöja rollen för dem som kanske inte hade varit direkt inblandad i morden, men vars roll möjliggjort hela Förintelsen.

Hans-Jürgen Foster menar att fångvaktare som Gregor F ”var en viktig aspekt av de livsfientliga förhållandena, som rådde under hela koncentrationslägerkomplexet”, säger han till Der Spiegel.

Sachsenhausen inrättades 1936 och var det första specialritade koncentrationslägret. Det utformades och anlades som det perfekta koncentrationslägret – det ”moderna, fullkomligt nutida, ideala och lätt utbyggbara koncentrationslägret” som Reichsführer Heinrich Himmler uttryckte det.

Mer än 200 000 människor fängslades i Sachsenhausen av vilka mer än hälften mördades i gaskammare eller med nackskott.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.