Nyheter

Belöning till bröllopspar i Kina om bruden är under 25 år

En brud torkar av sin brudgums ansikte medan de väntar på sin tur för ett bröllopsfoto,  i Peking, oktober 2021.

I ett försök att öka befolkningstillväxten lanserar Changshan i Kina nu en belöning för att främja ”åldersanpassat äktenskap och barnafödande”.

KINA | I Changshan i östra Kina erbjuds nu en belöning på 1 500 kronor till giftassugna par där bruden är under 25 år. Detta i ett försök att öka befolkningstillväxten efter år av sjunkande födelsetal, rapporterar Reuters.

Belöningen är för att främja ”åldersanpassat äktenskap och barnafödande” för första äktenskapet, enligt Changshans officiella Wechat-konto. För par som redan har barn lanseras även barnomsorgs-, fertilitets- och utbildningssubventioner.

Befolkningsminskningen har pågått i sex decennier i Kina och med en snabbt åldrande befolkning lanserar nu myndigheterna en rad åtgärder för att höja födelsetalen, inklusive ekonomiska incitament och förbättrad barnomsorg.

Antalet äktenskap nådde en rekordlåg nivå 2022 på 6,8 miljoner, den lägsta sedan 1986, vilket var 800 000 färre än året innan, enligt statliga uppgifter som släpptes i juni. Dessutom är det svårt för ensamstående kvinnor att skaffa barn, vilket drivit ned födelsetalen ytterligare.

Kinas fertilitetstal beräknas ha sjunkit till rekordlåga 1,09 år 2022, rapporterade statliga medier. Att jämföra med Sverige där det föds 1,70 barn per kvinna och världsgenomsnittet ligger på 1,66. barn.

Många unga kineser ser höga kostnader inom barnomsorgen och oron över ekonomin som faktorer som påverkar viljan att gifta sig och skaffa barn. Många kvinnor avskräcks också från att avbryta sin karriär. Dessutom är könsdiskriminering och traditionella stereotyper av kvinnor som tar hand om sina barn är fortfarande utbredda i landet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.