Nyheter

Chile lanserar plan för att söka efter Pinochets offer

En man placerar ett porträtt av Dario Hernandez, en politisk fånge som avrättades under diktaturen i Chile, vid den före detta Santa Lucia-kliniken som var platsen för ett hemligt internerings- och tortyrcenter, 28 augusti 2023.

50 år efter kuppen 1973 mot dåvarande president Salvador Allende tar chilenska staten nu på sig ansvaret att finna dess offer.

CHILE | Chiles regering har meddelat sin länge efterfrågade plan att söka efter offren för försvinnanden och politiska avrättningar under Augusto Pinochets diktatur, som började med en militärkupp för 50 år sedan.

Den 11 september 1973 störtades den demokratiskt valda socialistiske presidenten Salvador Allende och en 17 år lång diktatur styrd av general Augusto Pinochet inleddes.

Under diktaturen frihetsberövades 1 469 människor. Av dem avrättades 377 personer, och resterandes kvarlevor har aldrig återfunnits.

Nu lanseras en nationell sökplan, en nacional de búsqueda , som ska försöka fastställa de omständigheter och förhållanden under vilka varje person försvunnit. Man kommer garantera tillgång till statliga register och ge skadestånd till offrens familjer.

Chiles president, Gabriel Boric, tillkännagav planen vid en ceremoni utanför La Moneda, Chiles presidentpalats, på den internationella dagen för offren för tvångsförsvinnanden, som uppmärksammas den 30 augusti varje år.

– Engagemang för sanning och rättvisa är outsläckbart och kommer att följa oss för alltid, sade Gabriel Boric.

Under general Augusto Pinochets blodiga diktatur avrättades, fängslades och försvann omkring 40 175 personer.  Många av dessa torterades som politiska fångar, enligt justitieministeriet, baserat på faktainsamlingar från olika kommissioner. En del kastades i Stilla havet eller dumpades i grunda gravar i Atacamaöknen och på andra håll.

– Vi hade en illusion av att de levde, men med åren insåg vi att de inte gjorde det, säger Juana Andreani, själv fängslad under diktaturen, och vän till en person som försvann, till Reuters.

– De borde åtminstone berätta för oss vad som hände dem, vad som gjordes mot dem? säger Juana Andreani.

Augusto Pinochet dog 2006 utan att bli straffad för de brott han ledde, trots att han greps i London 1998 av på begäran av Spanien.

***
Läs även:

Straffen spikas för Jaras mördare

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.