Ledare

Med SD i kulisserna

Angiverilagen ska få sällskap, utredaren har fått tilläggsdirektiv, som presenterades på en pressträff i onsdags. Det är alltså inte bara så att patienter, biblioteksbesökare och skolelever i framtiden kanske inte ska kunna lita på personalen. Det kommer mer. Det finns ingen hejd på vad regeringen vill göra för att rensa ut var och en som inte har klara papper ur landet.

Utredaren får i uppdrag att se över reglerna för när inre utlänningskontroller kan genomföras. Inre utlänningskontroll innebär att polisen kontrollerar om personen får vara i landet. Inte vid gränsen, utan i Sverige. I dag kan polisen göra en sådan kontroll om det finns anledning att tro att personen inte har rätt att vara här, eller om det ”föreligger en annan särskild anledning”. Till exempel vid en trafikkontroll eller i samband med en brottsutredning.

Så nu vill man alltså gärna kontrollera folks papper även när det inte finns anledning att misstänka att de saknar uppehållstillstånd, eller någon annan särskild anledning. Det låter som om det är rättslöshet de är ute efter, och det finns ingen anledning att tro Tidöregeringen om annat.

Man vill också undersöka ökade möjligheter att gå igenom folks mobiltelefoner och att använda ansiktsigenkänning och andra biometriska metoder.

Det handlar inte om att undersöka om papperslösa är papperslösa, utan om att kontrollera människor som man tror kommer någon annanstans ifrån. Det vore förvånande om det inte landade i att den som har mörk hy eller mörkt hår ständigt riskerar att stoppas av polisen för kontroll. Med SD i kulisserna kan man räkna med att det är så det är tänkt.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.