Nyheter

940 flyktingar försvunna från Lesbos sen i somras

Flyktinglägret Kara Tepe, på Lesbos, Grekland.

Enligt en ny rapport från Läkare utan gränser på Lesbos har 940 flyktingar försvunnit spårlöst efter att först ha rapporterats ha anlänt till den grekiska ön Lesbos. Under samma månad har The New York Times publicerat en film som tydligt visar hur flyktingar – efter att först ha kommit i land i Grekland – handgripligen skickas tillbaka till Turkiet.  

GREKLAND | – Sedan vi i juni 2022 började erbjuda akut medicinsk hjälp till människor som kommer till Lesbos i båt, har vi misslyckats med att hitta omkring 940 människor på de rapporterade platserna, säger Läkare utan gränsers (MSF) projektkoordinator Nihal Osman i ett uttalande.

När flyktingar anländer till de grekiska öarna i små båtar är det bara polisen som har mandat att köra dem till ett läger eller en plats där de kan söka asyl. Men utvecklingen de senaste åren har gjort att flyktingar ofta är livrädda för grekisk polis och kustbevakning. Och det med rätta – rapporterna om olagliga direktavvisningar (pushbacks) har avlöst varandra de senaste åren. I sitt pressmeddelande konstaterar MSF att omkring 940 personer har försvunnit efter att deras ankomst till Lesbos först noterats av FN:s flyktingorgan UNHCR.

Exakt vad som har hänt med de här personerna finns det ingen exakt information om. Men i en nyligen publicerad artikel av The New York Times har för första gången en pushback dokumenterats hela vägen från Grekland till Turkiet. I en video – filmad av en organisation på Lesbos – ser man hur en grupp flyktingar påträffas av polis och sedan tvingas ner i en båt. The New York Times reportrar har därefter rest till Turkiet, där de har lyckats lokalisera samma personer som filmats efter att först ha gått i land på Lesbos.

När MSF rycker ut för att leta efter nyanlända flyktingar är det ibland lättare sagt än gjort. Människor som anländer till de grekiska öarna är ofta välinformerade och vet att det finns en överhängande risk för att de kan komma att utsättas för en pushback om det är den grekiska polisen eller kustbevakningen som hittar dem.

MSF hittar ofta flyktingar uppe i bergen eller i oländig terräng, dit de tagit sin tillflykt efter att ha kommit i land. Behovet at medicinsk hjälp är ofta stort: äldre personer, barn, de med kroniska sjukdomar och gravida kvinnor hör till de sårbaraste. Enligt The New York Times avslöjande har det förekommit att maskerade män poserar i skogen och utger sig för att vara MSF.

– Om det här är bekräftat, är det oacceptabelt och en allvarlig manipulation av humanitär hjälp, säger Nihal Osman, MSF:s koordinator på Lesbos, i pressmeddelandet.

Organisationen lyfter också att de lokala myndigheterna på Lesbos sedan en tid tillbaka har slutat dela ut mat till personer som bor i flyktinglägret Kara Tepe på Lesbos och inte längre befinner sig i en asylprocess. Det innebär att omkring 500 vuxna just nu inte får vare sig mat eller ekonomiskt stöd. MSF riktar stark kritik mot detta och menar att det är en kränkning av människors fundamentala rättigheter.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.