Nyheter

Halv miljon polacker i protest mot regeringen

Uppskattningsvis en halv miljon demonstranter protesterade mot regeringen i polska huvudstaden Warszawa på söndagen.

Polska demonstranter fyllde gatorna i centrala Warszawa på söndagen.
– Stadshuset uppskattar antalet demonstranter till 500 000 nu, säger arrangörernas talesperson Jan Grabiec.

POLEN | Enligt de politiskt oppositionella arrangörerna är protesten den största regeringskritiska demonstrationen i landet sedan kommunismens fall för snart 35 år sedan år sedan.

Lech Walesa, som blev landets första demokratisk valda president 1990 och ledde kampen mot kommunismen, gick i spetsen för marschen.

Människor har rest från hela landet efter att den tidigare premiärministern och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk uppmanat till protester mot ”de höga levnadskostnaderna, bedrägeri och lögner, och för demokrati, fria val och EU ”. Tusk leder oppositionspartiet Medborgarplattformen.

Och fler ledare för oppositionsledare följde Tusks uppmaning och uppmuntrade sina anhängare att gå med i marschen mot det styrande nationalkonservativa Lag och rättvisa som leds av Jaroslaw Kaczyński.

Demonstranterna bär plakat med budskap som ”Nu räcker det” och ”Nej till auktoritärt Polen” och anklagar det styrande partiet för orimliga priser.

När Tusk talade till folkmassan sade han att oppositionens roll är av ”jämförbar betydelse” med den på 1980-talet mot kommunismen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.