Nyheter

Skadade sudanesiska flyktingar flyr till Chad – familjer splittrade

Människor väntar på en buss för att lämna Khartoum, Sudan, lördagen den 3 juni 2023, när striderna mellan Sudans armé och paramilitära Rapid Support Forces intensifierades.

Sudaneser som har flytt undan striderna i Darfur rapporterar ”mycket stötande scener” enligt Läkare utan gränser, som är på plats i grannlandet Chad dit många flyktingar har anlänt. Över en miljon människor är på internflykt och 300 000 människor har hittills flytt från Sudan sedan kriget började i mitten på april.

SUDAN | – De vet inte att jag har flytt. De kanske är döda nu, säger Ousman, som egentligen heter någonting annat, till Al Jazeera.

Han, hans fru och deras sex barn kommer från staden el-Geneina, som är den största staden i Darfurregionen. Sedan kriget började har el-Geneina skakats av hårda strider. Ousman och hans fru bestämde sig för att de skulle fly tillsammans med sina barn, men på grund av de hårda striderna behövde de avvakta och invänta en smugglare som skulle köra dem ut ur staden och in i grannlandet Chad. Men smugglaren dök aldrig upp, och Ousman och hans fru bestämde sig för att de skulle dela upp sig – så att i alla fall några i familjen skulle överleva. Han gömde sig med fyra av barnen, och hans fru med de två andra. Tanken var att de skulle mötas upp när det var dags att lämna staden med smugglaren.

Men när smugglaren väl dök upp kunde inte Ousman få tag i sin fru och de andra två barnen. Han tvingades välja mellan att rädda sig själv och de fyra barn som var med honom, eller att stanna kvar i hopp om att hitta sin fru. Men då skulle smugglaren inte längre kunna hjälpa dem – det var nu eller aldrig.

Enligt Al Jazeera är Ousmans historia ingenting unikt utan en verklighet som flera som flyr undan Darfur har ställts inför. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har 1,4 miljoner människor, baserat på siffror publicerade den andra juni, flytt sedan kriget startade i mitten på april i år. 330 000 har tagit sig till närliggande länder, medan en dryg miljon befinner sig på internflykt. Läkare utan gränser (MSF) samarbetar med lokala sjukhus och kliniker i grannlandet Chad, dit många som flytt undan striderna i Darfur nu befinner sig. Enligt organisationen handlar det om nästan 100 000 flyktingar.

– De skadade har anlänt i mindre grupper sedan i mitten på maj och framåt. Men nu har omkring 50 personer anlänt bara de senaste dagarna. De flesta har skottskador som de fått under samandrabbningar och attacker i Masterei, en gränsstad söder om el-Geneina, som inklusive internflyktingarna har cirka 80 000 invånare, säger Christophe Garnier, MSF:s koordinator i regionen, i ett uttalande.

Enligt organisationen, som samarbetar med lokala sjukhus i Chad, råder det brist på både sjukvårdspersonal, mediciner och övrig utrustning. De skadade flyktingarna från Sudan brukar oftast ta sig till staden Goungour som ligger omkring en mil från Masterei i Darfur.

– Flyktingar från västra Darfur rapporterar mycket stötande scener av våld, med beväpnade män som skjuter mot människor som försöker fly till fots, byar har plundrats och de skadade dör, fortsätter Christophe Garnier i pressmeddelandet.

MSF betonar att regnsäsongen nu är på intågande och att det medför en risk för att smittas av malaria. Över 30 000 barn har också vaccinerats mot mässling i gränsstäderna mot Sudan. Vidare är det stor risk för brist på mat och vatten i regionen.

Den första juni införde USA sanktioner mot totalt fyra grupper kopplade till både regeringsarmén (SAF) och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RSF).

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.