Nyheter

Aboriginbarn tas från sina familjer

Wadeye i Northern Territory i Australien.

En kommissionär för aboriginer har larmat om risk för ännu en ”stulen generation” om den nuvarande alarmerande ökningen av aboriginbarn som tas bort från sina familjer fortsätter.

AUSTRALIEN | April Lawrie, kommissionär för aboriginska barn och ungdomar i södra Australien, har observerat en ökande trend där aboriginbarn tas bort från sina familjer, trots delstatsregeringens löften att minska sådana separationer. Enligt Lawries rapport kommer antalet aboriginbarn i vård utanför hemmet att öka med ytterligare 50 procent under det kommande decenniet om de nuvarande trenderna fortsätter, rapporterar australiensiska ABC.

Lawrie har genomfört en undersökning där nästan 1 000 personer har deltagit, inklusive aboriginbarn, familjer, äldre personer samt yrkesverksamma inom barnskydd och familjestöd. Rapporten, som släpptes nyligen, visar att många av dessa barn känner ”misstro, sorg och ilska” när de upptäcker att de togs från sina hem, ibland flera år efter händelsen.

Trots regeringens åtagande att placera fler barn hos utökade familjer eller inom sina egna samhällen, konstaterade Lawrie att barn ofta tas bort utan att det förs tillräckliga samtal med relevanta lokala organisationer för ursprungsbefolkningen, särskilt i regionala områden.

Rapporten visar att ett av två aboriginbarn i södra Australien var föremål för minst en barnskyddsanmälan under 2020-21, medan för icke-aboriginbarn minskade detta till bara ett av vart 12:e barn.

Samtidigt granskar FN:s experter på ursprungsbefolkningars rättigheter situationen i västra Australien, där liknande oro finns över att barn till aboriginer och Torressundöborna tas bort från sina familjer och samhällen.

Historiskt sett hänvisar begreppet ”The Stolen Generation” till en period i Australiens historia då aboriginbarn systematiskt togs bort från sina familjer. Mellan 1910 och 1970 beräknas mellan 10 och 33 procent av aboriginbarnen ha tagits från sina familjer på detta sätt. Trots officiella ursäkter från det australiska parlamentet år 1997 och 2008 fortsätter problemet.

Australien förbereder sig för en folkomröstning den 14 oktober där medborgarna kommer att rösta om en ändring av konstitutionen för att inkludera en röst från aboriginer och Torressundöborna i parlamentet.

I motsats till länder som Nya Zeeland, Kanada och USA har Australien ännu inte etablerat några formella fördrag med de hundratals nationer av aboriginer och Torressundöbor som har kontinuerliga kulturer som sträcker sig tiotusentals år tillbaka. Detta fortsätter att vara en pågående utmaning i Australiens relationer med sina ursprungsbefolkningar.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.