Nyheter

Fackföreningsledare misshandlad till döds

Arbetare samlades i Dhaka för att protestera mot den fackliga organisatören Shahidul Islams död.

Polisen i Bangladesh utreder mordet på en framstående fackföreningsledare som misshandlades till döds när han försökte lösa en tvist mellan en klädfabriksägare och arbetare om obetalda löner.

ARBETE | Shahidul Islam, 45, president för Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation Gazipurs distriktskommitté, attackerades på söndagskvällen i Gazipur, i utkanten av Dhaka, efter att ha ingripit på uppdrag av arbetare från klädfabriken Prince Jacquard Sweater Ltd.

Textilarbetarna hade samlats för att kräva två månaders obetalda löner och en bonus för Eid-semestern, kan Human Rights Watch rapportera om.

Hundratals arbetare och fackliga aktivister gick ut på gatorna i Gazipur på söndagen efter att nyheten om islams död spridits. Människorätts- och arbetarrättsorganisationer i Bangladesh har fördömt mordet och efterlyst en grundlig utredning.

Dolly Akhtar , en facklig aktivist, säger enligt The Guardian, att hon tror att mordet på Shahidul Islam var avsett att skrämma andra aktivister från att organisera sig fackligt:

– Vi kommer inte att vila förrän förövarna ställs inför rätta. Vi har varit på gatan förut, nu har vi förlorat en av våra egna, vi kommer att visa dem vår kraft av enighet, säger Dolly Akhtar.

Internationella fackliga samorganisationen Ituc uppmanar de globala varumärkena som köper in produkter från fabriker i Bangladesh att införa due diligence, företagsansvar, i sina leveranskedjor:

– Det finns ingen ursäkt för att göra affärer med någon som inte respekterar grundläggande rättigheter, som rätten till föreningsfrihet. De måste hålla sina leverantörer till svars för deras respekt för arbetarnas rättigheter, skriver de i ett uttalande.

I Itucs nyligen publicerade Global Rights Index är Bangladesh ett av de tio sämsta länderna vad gäller arbetares rättigheter, med betyget 5 – ingen garanti för rättigheter.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.