Nyheter

Kirgizisk kvinna vinner strategiskt jämställdhetsfall

Altyn Kapalova har kämpat med kirgiziska myndigheter i mer än två år.

Författningsdomstolen ändrar patriarkalisk namngivningspraxis.

KIRGIZISTAN | Altyn Kapalova är en lesbisk feminist, konstnär och författare från Kirgizistan som har kämpat med kirgiziska myndigheter i mer än två år för rätten att behålla sina tre barns matronym, ett familjenamn som överförs från mor till barn.

Kapalova valde att ge sina barn ett bihang till deras förnamn som kommer från hennes förnamn, än så som lagen säger, från faderns förnamn.

Ursprungligen tillät myndigheterna namnändringen, men efter att Altyn Kapalova skrivit ett Facebook-inlägg om beslutet och kallat det en ”feministisk seger över patriarkatet” ogiltigförklarades så beslutet.

Men den 30 juni gav den kirgiziska författningsdomstolen henne en delseger, och slog fast att alla kirgiziska medborgare över 16 år kunde välja mellan en patronym eller en matronym på sina identitetshandlingar,

Man upprätthöll dock ogiltigförklaringen i hennes fall, med hänvisning till hennes barns ålder, som är mellan 6 och 16 år.

Kapalova ansökte i december 2020 om nya födelsebevis med hennes namn istället för en patronym, efter en lång juridisk kamp för att frånta barnens fäder deras föräldrarättigheter, med hänvisning till deras totala frånvaro från barnens liv och brist på ekonomiskt eller moraliskt stöd i deras uppfostran.

– Varför är det så att jag, deras mamma, som uppfostrar dem helt ensam och inte ber om någon form av stöd från regeringen eller någon annan, inte kan ge dem mitt efternamn och mitt namn som deras matronym? säger Kapalova till Human Rights Watch.

Altyn Kapalova anser att författningsdomstolens beslut är en vinst för många ensamstående mödrar i Kirgizistan.

– Jag kommer att kämpa för mödrars rätt att ge matronymer till sina barn vid födseln, säger Kapalova.

Kirgizistans statssekreterare Suyunbek Kasmambetov har protesterat mot användningen av matronym istället för patronym:

– Jag är emot! Familjenamnet fortsätter endast med patronym! säger Kasmambetov på sociala medier.

Fakta: matronym

En matronym är ett personnamn baserat på förnamnet på ens mor, mormor eller någon kvinnlig förfader. Det är den kvinnliga motsvarigheten till ett patronym.

Patronymer var förr vanligt i många språk, och tillämpas än idag i Mellanöstern och Nordöstafrika, i Ryssland och i isländska namn, där även metronymer används.

Patronymer är en rest av den ryska namntraditionen, som fortfarande finns i många före detta sovjetrepubliker. De flesta människor i Kirgizistan använder patronymer i rysk stil.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.