Nyheter

Flera tusen regimkritiker gripna i Bangladesh

Kravallutrustad polis sätts ofta in mot demonstranter i Bangladesh.

BANGLADESH | Polis i Bangladesh har gripit omkring 8 000 oppositionella aktivister i omfattande räder runt om i landet. Tillslagen görs en vecka efter det att en stor regimkritisk demonstration hölls i huvudstaden Dhaka, där omkring 100 000 personer samlades. Protesten upplöstes av polis, och i samband med protesten dödades en polis.

Oppositionspartiet BNP har den senaste tiden utökat protester mot regeringen och samtidigt krävt att premiärminister Sheikh Hasina avgår. BNP vill att en fristående regering övervakar de allmänna valen som ska hållas i januari.

Landets största tidning, Prothom Alo, rapporterade på söndagen att 7 835 personer gripits, en uppgift som baserades på tidningens egna efterforskningar.

Talespersonen för den nationella polisen, Abir Siddique Shuvra, ville inte ge en exakt siffra på hur många som frihetsberövats.

– Det är omöjligt att ge en exakt siffra. Polis genomför bara sitt vanliga arbete, sade talespersonen till AFP.

Den politiska oron involverar även textilarbetare som i veckan har genomfört protestaktioner för förbättrade villkor och högre löner.

Nyheter

Minst 40 döda i översvämningar i Östafrika

En översvämmad väg i Mombasa i Kenya i slutet av förra veckan.

Minst 40 människor har omkommit i Kenya och Somalia i samband med översvämningar efter kraftiga regnoväder.

ÖSTAFRIKA | Nationellt nödläge har utlysts av regeringen i Somalia, där minst 25 personer omkommit i extremvädret som förstört hem, vägar och broar. Räddningsinsatser pågår för att nå uppskattningsvis 2 400 människor som stängts in av översvämningar i delstaten Jubaland i de södra delarna av landet.

Det kraftiga regnet följer efter fyra år av torka i regionen.

I grannlandet Kenya uppger Röda Korset att dödstalet stigit till 15 sedan de kraftiga regnen började i fredags. Hamnstaden Mombasa och de nordöstra delarna av landet har drabbats värst.

Kraftiga regn och översvämningar har också rapporterats i Somaliregionen i Etiopien, där tusentals har tvingats fly från sina hem efter det att hus och jordbruksmark förstörts.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.