Nyheter

Israeliska organisationer och FN-chefer kräver vapenvila

35 israeliska organisationer kräver i ett öppet brev vapenvila.

35 israeliska organisationer uppmanar i ett öppet brev den israeliska regeringen till vapenvila i Gaza. Dessutom kräver organisationerna att de som har tagits som gisslan av Hamas ska släppas fria, och att man jobbar för en politisk lösning. Samtidigt kräver chefer för FN-organ och andra biståndsorganisationer också ett eldupphör.

ISRAEL–PALESTINA | Det är både judiska och arabiska organisationer i Israel som står bakom kraven i det öppna brevet: ”Det är uppenbart att det inte finns någon militär lösning på den här konflikten, inte heller kan det någonsin bli en sådan. Det enda sättet att sätta stopp för blodspillan är en politisk överenskommelse som kommer att garantera säkerhet, rättvisa och frihet för båda nationerna”, skriver organisationerna, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

För att åstadkomma det här måste Israel ”sträva efter en stabil vapenvila” samt att förhandlingar omedelbart ska inledas för en politisk överenskommelse som ”baseras på ömsesidigt erkännande av rätten av de två folkens rätt till självbestämmande”, skriver de vidare i brevet.

”Inga segrare i krig”

Bland de undertecknande organisationerna finns Machsom Watch, Rabbis for Human Rights, the Parents Circle Family Forum och Women in Black. Dessutom har det judisk-arabiska vänsterpartiet Hadash skrivit under brevet. De vill också få till stånd ett avtal om fångutbyte, det vill säga att palestinier som sitter i administrativt förvar eller fängelse i Israel ska släppas i utbyte mot de personer som Hamas tog som gisslan den 7 oktober.

Brevskrivarna tar också upp vikten att sätta stopp för det ökande bosättarvåldet mot palestinier på Västbaken, och skriver att de ställer sina krav för att de krävs samarbete för att få stopp på kriget. ”Det finns inga segrare i krig. Bara fred kommer att ge säkerhet”, skriver de.

FN-chefer kräver eldupphör

På söndagen gjorde också ett stort antal chefer för FN-organ och olika biståndsorganisationer ett gemensamt uttalande där de uppmanar till vapenvila.

”I nästan en månad har världen åsett situationen som utvecklats i Israel och det ockuperade palestinska området i chock och fasa över det ständigt stigande antalet liv som förloras och som slits isär”, skriver bland andra FN:s humanitära chef Martin Griffiths, Amy E Pope, chef för FN:s flyktingorgan, WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus, liksom  Sofia Sprechmann Sineiro, generalsekreterare för Care International och Janti Soeripto, chef för Rädda Barnen.

Med 1 400 dödade i Israel och över 200 tagna som gisslan av Hamas, och med 9 500 dödade i Gaza (siffran uppges nu vara över 10 000) varav 3 900 barn och 2 400 kvinnor kräver undertecknarna ”en omedelbar humanitär vapenvila. Det har gått 30 dagar. Det är nog nu. Detta måste upphöra nu.”, skriver de.

De betonar att hela Gazas befolkning är under belägring och under attack, att de nekas tillgång till grundläggande livsförnödenheter och att de bombas i såväl sina hem som på sjukhus: ”Detta är oacceptabelt”, skriver undertecknarna.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.