Nyheter

Regeringsstyrkor i Syrien har använt klustervapen

Syriska Vita hjälmarna försöker rädda folk efter en attack mot Jisr al-Shoughour väster om staden Idblib i Syrien.

Syriska regeringsstyrkor använde klustervapen i en attack mot staden Termanin norr om Idlib i början av oktober. I attacken dödades två civila och nio skadades. Klustervapen är förbjudna av över 120 länder.

SYRIEN | Den 6 oktober använde sig syriska regeringsstyrkor av klustervapen, eller klusterammunition som det också kallas, i en attack mot staden Termanin. I attacken dödades två civila, nio andra skadades. Dagen efter attacken skadades en pojke och två till när han plockade upp en av minibomberna som inte hade exploderat. Det rapporterar människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Det var när 69-åriga Amoon Ahmad Bakro och hennes nioåriga barnbarn var på väg hem till en släkting efter att handlat bröd i Termanin som pojken plockade upp en minibomb som var skarpladdad. Han bar den i nästan två kilometer innan han tappade den i marken. Den exploderade då och skadade pojken och två släktingar till honom. Pojken skadades allvarligt och låg i torsdags ännu på sjukhus i nordvästra Syrien.

– Han hade med sig något som han lekte med. Jag hann inte reagera eller registrera vad det var han bar i sina händer, säger pojkens släkting Mahmoud Hammad, till Human Rights Watch.

Militär offensiv efter drönarattack

Attacken den 6 oktober beskrivs som en del av en större militär offensiv av syriska och ryska styrkor riktade mot områden som kontrolleras av oppositionen i nordvästra Syrien. Denna offensiv ska vara ett svar på en drönarattack mot en syrisk militärskola i staden Homs den 5 oktober då minst 120 personer dödades.

Den syrisk-ryska offensiven har riktats mot fler än 2 300 platser över Idlib och västra Aleppo. Minst 70 personer har dödats varav tre biståndsarbetare, 14 kvinnor och 27 barn. 120 000 personer har dessutom tvingats fly sina hem, enligt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp OCHA.

– Den syriska regeringsstyrkornas användning av klusterammunition under bombningar av oppositionskontrollerade områden visar hur ofantligt urskillningslösa dessa vapen är, säger Adam Coogle, vice chef för Human Rights Watchs Mellanösternavdelning och betonar att vapnen också fortsätter att skada långt efteråt.

– Under de syriska och ryska styrkornas pågående bombningar blir Idlibs barn återigen offer för grymma och olagliga militära handlingar, fortsätter han.

Klustervapen drabbar civila särskilt

2008 antogs Konventionen om förbud mot klustervapen. Avtalet har sedan dess ratificerats av 112 länder och ytterligare tolv länder förbundit sig att följa det. Klustervapen är ofta riktade mot civila då dessa sprider sin explosiva last under större områden, varav delar av dem, de så kallade minibomberna kan ligga odetonerade länge. Därmed kan dessa vapen även orsaka stor skada långt efter att en konflikt har avslutats.

Bombningarna under oktober månad har framför allt skett mot Idlibs guvernement som till stora delar kontrolleras av den Assadfientliga terrorstämplade islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham som tidigare var en del av al-Qaidanätverket. Attackerna har orsakat stor skada på infrastruktur, bland annat har 23 sjukvårdsinrättningar och 17 skolor delvis förstörts.

Enligt the Syria Civil Defence vars volontärer jobbar med räddningsarbete i oppositionskontrollerade områden har också bostadshus skadats. Den 24 oktober träffades ett flyktingläger i närheten av byn al-Hamama under en attack i vilken fem personer ur samma familj dödades, bland annat en gravid kvinna, två spädbarn och en 70-årig kvinna.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.