Startsida - Nyheter

Nyheter

Saudiarabien knyter forskare till sig – med stora konsekvenser

Prisceremoni för studenter från King Saud University, i Riyadh, Saudiarabien.

För enskilda forskare har det blivit lockande att liera sig med Saudiarabien mot betalning och i utbyte mot påstådda primära universitetstillhörigheter. Det har medfört konsekvenser både för Saudiarabiens globala vetenskapsranking – samt för enskilda forskare, visar den spanska konsultbyrån SIRIS Academic i en ny rapport.

SAUDIARABIEN/VETENSKAP | SIRIS Academics rapport (publicerad 4/5) blottar en vinnvinnsituation för stat och person: enskilda forskare länkas till saudiska universitet mot betalning och uppger dessa som sin primära arbetsplats, vilket renderar i erkännande för de saudiska universiteten som stiger i placeringar på olika universitetsrankingar.

– Vissa forskare har använt de saudiska pengarna att köpa ett mikroskop, andra har köpt hus längs Costa Brava, säger Yoran Beldengrün, en av rapportförfattarna vid SIRIS Academic, till El País.

Saudiarabien är ingalunda ensamma om att locka framför allt europeiska forskare med lukrativa pengasäckar för omskrivna universitetstillhörigheter – även Kina har lockat många universitetsforskare till sig, däribland från Italien, Tyskland och Frankrike, rapporterar El País.

Långsiktiga följder

Farhågorna är vad dessa ”saudisksponsrade” forskare – och de inkastade saudiska pengarna generellt – utsätter vetenskapsarenan för, både på kort och lång sikt.

Det handlar i grunden om trovärdighet och oberoende, men även om tillit, visar SIRIS Academics kartläggning i en tid då vetenskap i covid-19-pandemins spår blivit föremål för spott och spä och konspirationsteorier.

Världen över har forskningsinstitut därtill blivit måltavlor för massiva budgetnedskärningar – exempelvis i Storbritannien, Brasilien, USA och EU.

Början av en trend

Europeiska forskare, däribland i Spanien, har ertappats med att ha tagit emot saudiska donationer mot att nämna dessa som sin primära arbetsplats samband med publiceringar, något som renderat i avstängningar och till och med uppsägningar från universitetstjänster.

SIRIS Academics rapport understryker att det endast är början av en stigande trend inom forskningsvärlden som har kartlagts.

Forskare som mist anställningar vid europeiska lärosäten, och varav vissa helt och hållet knutit sig till saudiska dito, har visat att pengar förblir ett effektivt påtryckningsmedel.

”Utvecklingen kommer få stora följder i Spanien och runtom i världen och tvinga universitet att omvärdera sina anställdas rättigheter och förpliktelser”, summerar rapportförfattarna.

***
LÄS MER:

Kanada: Forskare och studenter kräver högre anslag och löner
Världens största bakterie påträffad
Power naps bra för kreativiteten

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.