Nyheter

Fartyg trotsar Italiens regler efter att ha räddat migranter

Sea Watch skepp Sea Eye 4 straffas för att ha gjort två livräddningar under samma resa.

Italiens högerextrema regering har infört en rad olika restriktioner för att göra det svårare för organisationer som räddar liv på flyktingar till havs. I helgen trotsade den tyska organisationen Sea-Eyes fartyg Mare*go Italiens order med hänvisning till migranternas hälsotillstånd.

MIGRATION | Med hänvisning till de totalt 36 flyktingarnas hälsotillstånd tog fartyget Mare*go saken i egna händer i helgen och ignorerade de italienska myndigheternas order om att släppa av dem i Trapani, Sicilien. Enligt ett uttalande från Mare*go som har publicerats på Twitter skulle det ha tagit dem 32 timmar att åka till Trapani, varpå de i stället beslutade sig för att styra mot den mer närliggande ön Lampedusa.

Mare*go skriver vidare att de saknar kapacitet för att ta hand om migranterna så länge ombord, och att detta är något som har kommunicerats till Italien. Mare*go har nu fått 3 333 euro (cirka 35 000 kronor) i böter och förbjuds från att lämna hamnen i 20 dagar.

Det var tidigare i år som den italienska regeringen införde en ny lag – tidigare förordning – som kraftigt inskränker frivilligorganisationernas möjligheter att rädda liv i centrala Medelhavet.

Bland annat så säger denna lag att flyktingarna bara får släppas av i den hamn som de bestämmer – vilket ofta blir en som ligger långt bort från zonen där flest migranter hamnar i sjönöd. Lagen säger också att organisationerna bara får genomföra en insats per gång till havs, något som i praktiken bryter mot internationell sjölag som säger att kaptener alltid har skyldighet att undsätta fartyg och båtar i sjönöd. FN har riktat skarp kritik mot lagen.

Mare*go är inte det första fartyget att straffas sedan den nya lagen trädde i kraft och effektivt ser till att antalet livräddande fartyg förhindras från att vara på plats till havs. Också Sea-Watch fartyg Sea-Watch 4 ligger just nu stilla i hamn, efter att ha utfört två livräddningar efter varandra.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.