Nyheter

Hbtq-indier i exil väntar på beslut om att legalisera samkönade äktenskap

Aktivister och anhängare av HBTQ-gemenskapen deltar i en pride-vandring i Kolkata, Indien, 18 december 2022.

Sedan 2018 har samkönat sex varit avkriminaliserat i Indien. Men det har inte varit möjligt att ingå äktenskap – något som nu kan komma att ändras. 

INDIEN | Indiens kriminalisering av samkönat sex var en kvarleva från kolonialtiden och det brittiska styret. Fram till avkriminaliseringen av samkönat sex 2018 kunde det ge upp emot 10 år i fängelse. Indiens högsta domstol – som stod bakom beslutet 2018 – ska nu ta ställning till ett förslag som 18 gaypar har lagt fram om att tillåta samkönade äktenskap. En panel bestående av fem domare ska ta ställning till förslaget.

Att vara hbtq+ i Indien är – trots att det inte längre är kriminellt – mycket stigmatiserat. CNN berättar om Rayman Mathoda som år 2000 bestämde sig för att berätta om sin sexualitet för sina föräldrar, och bli tillsammans med sin flickvän Avantika Shahi igen. Hon bodde vid den här tidpunkten i USA och ville inte resa tillbaka till Indien och ingå ett falskt äktenskap med en man och leva i den lögnen.

Rayman Mathoda och hennes flickvän kom ut till sina familjer på distans genom att skriva ett mejl hem till dem i Delhi, Indien. Fram till denna punkt hade deras tanke och önskan varit att återvända till Indien och bygga ett liv tillsammans i sitt hemland. Men föräldrarnas reaktion – att ångra att hon fått resa till USA och förneka att hon skulle vara gay – fick Rayman Mathoda att stanna kvar i USA. Något som också spelade in i beslutet att inte återvända till Indien var möjligheten att göra karriär.

– Det var uppenbart för mig att det vid den här tiden inte hade varit möjligt för mig att ha ett högt uppsatt arbete eller framgång i Indien, säger hon till CNN.

Nu hoppas Mathoda och andra indier som lever i exil världen över på att en panel bestående av fem domare ska besluta sig för att legalisera äktenskap, och ta ytterligare ett steg för att avstigmatisera relationer som avviker från heteronormen.

Indiens konservativa och hindunationalistiska premiärminster Narendra Modi har sagt att äktenskap är något mellan en man och en kvinna.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.