Nyheter

Sex kvinnor räddade från ”bebisfabrik”

En "bebisfabrik" i Ilu-tuntun, Okitipupa Local Government Area, Nigeria, 2014.

En person är gripen efter att den nigerianska polisen gjort ett tillslag mot en ”bebisfabrik” i River-regionen i Nigeria. Sex gravida kvinnor kunde räddas därifrån, rapporterar Africa News. Fenomenet med att unga kvinnor luras i väg och stängs in för att våldtas, bli gravida och föda barn som sedan säljs har plågat Nigeria under många år.

NIGERIA | Unga kvinnor lockas i väg med löften om arbete – men upptäcker snart att arbetet inte är av den karaktär de lovats. I stället för att få utföra hushållsarbete eller dylikt stängs de in i byggnader med flera andra unga kvinnor och våldtas dagligen. Därefter blir de gravida och tvingas föda barnen som sedan tas ifrån dem och säljs.

Under ett tillslag nyligen kunde sex gravida kvinnor räddas från den så kallade bebisfabriken. En 39-årig kvinna greps av polisen och erkände att hon under många år varit involverad i traffickingindustrin i Nigeria. Polisen skall fortsätta utreda fallet och försöka hitta och ställa fler av de ansvariga till svars.

2019 genomförde polis i Nigeria ett liknande tillslag och kunde då hitta 14 gravida kvinnor och fyra barn. Tillslag mot illegala barnhem förekommer också i landet.

Al Jazeera berättade i ett reportage 2020 om två unga kvinnor, kusinerna 16-åriga Miriam och 17-åriga Roda, som flytt undan terrorgruppen Boko Haram och levde i ett läger för internflyktingar. Livet i lägret var knapert med få arbetstillfällen och Miriam nappade på en gång när hon fick erbjudande om arbete i en stad längre söderut. Roda följde också med, efter att först ha frågat om det fanns arbete åt henne också.

Två kvinnor som kallades för Aunty Kiki och Mma ska ha varit inblandade i den trafickingverksamhet som de båda flickorna sedan fastnade i. De placerades i ett stort hus omgärdat av beväpnade män – att fly var inte att tänka på – och de märkte så snart de kom dit att det var många gravida unga kvinnor i huset. Den första natten fick Miriam och Roda order om att sova i varsitt sovrum, själva. Samma natt våldtogs de båda för första gången – men långt ifrån sista. Efter en månad var de båda gravida, men det sexuella våldet fortsatte.

Efter att ha fött en son – som omedelbart togs ifrån henne, fick Miriam en huva trädd över sitt huvud och motsvarande drygt 500 kronor med sig. Hon släpptes därefter på en busstation och vet inte vad som har hänt med pojken hon födde.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.