Prenumerera

Logga in

Nyheter

Frontex nämner NGO:s över 1000 gånger i rapporter om smuggling

Ett av Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex skepp utanför Malta.

Ordet ”NGO” nämns över 1000 gånger i interna dokument som EU:s gränsbyrå Frontex delat med Europol. Skandalerna kring Frontex har avlöst varandra de senaste tre åren. Samtidigt varnar flera organisationer för att solidaritetshandlingar allt oftare kriminaliseras.

MIGRATION | I interna dokument från EU:s gränsbyrå Frontex nämns frivilligorganisationer (specifikt den engelska akronymen NGO) totalt 1058 gånger. Det rapporterar EUobserver, som har begärt ut information från Frontex och varit i kontakt med en talesperson för Europol. Nättidningen har dock inte fått ut dokumenten från Frontex utan har bara fått ta del av hur ofta ”NGO” förekommer.

Informationen i Frontex rapporter, som sedan delas med Europol, är hämtad från intervjuer med flyktingar och asylsökande som har fängslats efter sin ankomst till EU. Medan Frontex är ansvarig för gränskontroll är det Europol – EU:s polismyndighet – som ansvarar för att utreda brott relaterade till smuggling och eventuell trafficking.

Frontex intervjuer har resulterat i 13 000 potentiella misstänkta mellan 2016 och 2022, enligt myndighetens vicechef Uku Särekanno. Flyktingarna som förhörs av Frontex kan av rädsla för att äventyra sin asylansökan uppleva stor press under intervjuerna, skriver EUobserver.

Frontex har sedan cirka två år tillbaka nära 60 anställda på en specifik avdelning, ledd av Jonas Grimheden, som ska övervaka att myndighetens uppdrag går rätt till ur ett mänskliga rättigheter-perspektiv. Det var först förra året som dessa anställda fick tillgång till de här rapporterna.

Att frivilligorganisationer och enskilda aktivister pekas ut som kriminella har blivit mer regel än undantag inom EU. I Italien pågår en rättegång mot fartyget Iuventas besättning och i Grekland står 24 volontärer anklagade för bland annat smuggling efter att ha varit engagerade i livräddning mellan Turkiet och Grekland. Listan skulle kunna göras lång. Men att Frontex pekar ut frivilligorganisationer i sina rapporter som sedan delas med Europol är nytt. Tidningen pekar på att detta är oroande – då det betyder att namn på organisationer och individer som arbetar för dem kan finnas i Europols databaser.

Flyktingar som har styrt båten mot Grekland eller Italien pekas också ofta ut som smugglare.

***
LÄS MER:
Berättelser om kvinnor till sjöss
EU:s migrationspakt: ”Cementerar det sämsta av dagens politik”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.