Nyheter

Mål i Libanon och Gaza attackerade av Israel

Rök och eld syns över Gaza efter den israeliska flygattacken mot området tidigt på fredagsmorgonen.

Tidigt på långfredagsmorgonen attackerade Israel mål inne i Libanon efter att tidigare under natten ha attackerat mål i Gaza. FN:s fredsbevarande styrka i området manar till lugn.
Israels militär uppgav tidigt på långfredagens morgon att man genomför attacker mot mål i Libanon varifrån mer än 30 raketer ska ha avfyrats mot Israel på torsdagen.

ISRAEL | Israel säger sig vara säker på att de raketer som avfyrades från Libanon var ”palestinska” med islamistgruppen Hamas, som styr Gaza, eller den palestinska gruppen Islamiska jihad som avsändare.

Minst tre explosioner ska ha hörts i Tyre-regionen i södra Libanon på fredagsmorgonen, enligt AFP:s reporter på plats.

Stora explosioner

Den proiranska Hizbollahrörelsens tv-kanal al-Manar rapporterar att granateld har riktats mot tre områden i södra Libanon, bland annat ett område där det ligger ett flyktingläger.

FN:s fredsbevarande styrka uppger på fredagen att både Israel och Libanon säger ”att de inte vill ha krig” och manar båda sidor till att upphöra med fientliga aktiviteter.

Tidigare under natten slog israelisk militär slog till mot mål i Gaza – också som en följd av de omfattande raketattackerna från libanesiskt territorium på torsdagen.

Minst två stora explosioner ska ha hörts i Gazaområdet. Den israeliska militären uppger att man bombat fyra mål med koppling till islamistgruppen Hamas som styr Gaza.

Mikati fördömer

I ett uttalande sade Hamas att ”Israel bär ansvaret för aggressionerna och dess konsekvenser” och uppmanade palestinska grupper att enas mot ”ockupationsmakten”.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu varnade på torsdagskvällen landets fiender:

– Vi kommer att slå till mot våra fiender och de kommer att få betala ett pris för varje aggressionshandling, sade Netanyahu i ett kort videouttalande från ett regeringsmöte under dagen.

Libanons premiärminister Najib Mikati fördömde raketskjutningarna från Libanon och sade att libanesiska militären och FN utreder och försöker hitta dem som skjutit.

Mikati sade också att hans regering kategoriskt ”fördömer all militär eskalering och användningen av libanesiskt territorium för att begå handlingar som hotar stabiliteten”.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.