Prenumerera

Logga in

Nyheter

Nya bilder från Fukushimareaktor väcker oro

En talesperson för operatören Tepco visar de nytagna bilderna från kärnkraftverket Fukushima i Japan.

Bilder tagna av en sond inuti en av kärnkraftverket Fukushimas tre smälta reaktorer väcker oro.
Frågan är vad de dokumenterade skadorna innebär för säkerheten vid kraftverket i händelse av en ny naturkatastrof.

JAPAN | På bilderna, tagna i slutet av mars, ses blottlagda stålstänger i reaktorns bärande struktur och att delar av dess tjocka externa betongvägg saknas. Upptäckten har lett till förnyade farhågor och frågetecken kring det havererade kraftverkets motståndskraft i händelse av ett nytt jordskalv eller en annan större katastrof.

Den fjärrstyrda obemannade undervattensfarkosten lyckades filma delar av strukturen som inte setts av det mänskliga ögat sedan en förödande jordbävning och efterföljande tsunami ödelade kärnkraftverket för tolv år sedan.

Kärnkraftsoperatören Tepco kommer nu att analysera insamlad data och bilder för att utröna om reaktorn går att förstärka, uppger en talesperson för bolaget till reportrar.

Fukushimas guvernör Masao Uchibori uppmanar Tepco att omgående utvärdera strukturens jordskalvsresistens och därefter informera de oroade invånarna i prefekturen och resten av Japan.

Runt 880 ton av livsfarligt smält radioaktivt bränsle finns kvar inuti de tre reaktorerna. Bränslets skick är till stora delar okänt. Försök att avlägsna delar av de smälta resterna väntas inledas senare i år – efter nästan två års försening.

Fakta: Katastrofen i Fukushima

En jordbävning med magnituden 9,0 orsakade den 11 mars 2011 en tsunami som ledde till tre härdsmältor vid atomkraftverket Fukushima Dai-ichi i Japan. Det är den största kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl i Ukraina 1986. Boende inom en radie av 20 kilometer från kärnkraftverket evakuerades.

Omkring 18 500 personer dog eller saknas efter jordbävningen och tsunamin. Japans regering har hittills bekräftat ett enda dödsfall på grund av radioaktiv strålning vid Fukushimaverket i samband med olyckan, men evakueringen efter härdsmältorna har indirekt orsakat över 2 000 dödsfall i sjukdomar och självmord.

Energibolaget Tokyo Electric Powers (Tepco) kärnkraftverk stängdes efter olyckan. 2018 gav dock den japanska kärnkraftsmyndigheten bolaget tillstånd att starta två reaktorer vid verket Kashiwazaki-Kariwa.

Även landets ekonomi drabbades hårt då konsumenternas förtroende för produkter från området minskade kraftigt. Även turismnäringen drabbades hårt, med betydligt färre turister i området under 2010-talet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.