Nyheter

Officer flydde – ”Putin är en krigsförbrytare”

Den ryske avhopparen Gleb Karakulov under en intervju med Dossier Center i Turkiet i december.

I över tio år arbetade Gleb Karakulov nära Rysslands president Vladimir Putin. I fjol fick han nog.
– Jag vill att min dotter växer upp i fred och blir en bra människa, säger avhopparen från hemlig ort.

RYSSLAND | I oktober, den sista dagen av ett officiellt besök i Kazakstan, avviker Gleb Karakulov från sina kollegor i Vladimir Putins delegation. Tillsammans med sin fru och dotter tar han sig till flygplatsen i Astana för att gå ombord ett plan till Istanbul.

– Vi försökte få plats med hela vårt liv i tre resväskor, säger han till den Londonbaserade grävredaktionen Dossier Center, grundad av den ryske regimkritikern Michail Chodorkovskij.

Med bultande hjärta går Gleb Karakulov igenom säkerhetskontrollen. Tio minuter innan planet lyfter stänger han av sin telefon, stänger ute bruset från en stegrande mängd ilskna meddelanden från kollegorna som börjat ana oråd.

– Jag kunde inte längre jobba under presidenten. Jag ser honom som en krigsförbrytare, säger han.

Jagas inte med gift – "än"

Som anställd inom Putins säkerhetsstyrka, Federala skyddstjänsten (FSO), ansvarade Karakulov för att se till att presidentens kommunikation var säker och skyddad från intrång. Efter den ryska invasionen av Ukraina växte hans avsmak inför både jobbet och chefen. Till slut blev situationen ohållbar.

Enligt Dossier Center, som intervjuat avhopparen vid ett flertal tillfällen, är han den högst rankade underrättelseofficeren som i nutid hoppat av till väst.

Karakulov och hans familj befinner sig numer på hemlig ort. Rädslan för vedergällning är stor. Alla vet att Kreml inte ser med blida ögon på avhoppare.

– De springer inte efter mig med novitjok än, men de har redan varit och hälsat på mina släktingar, säger han.

Alltmer paranoid

Som FSO-avhoppare kan han ge en unik inblick i Vladimir Putins hermetiskt tillslutna värld. Enligt Karakulov arbetar presidenten hårt – ofta går han inte till sängs förrän vid två-, tretiden på natten. Han använder varken internet eller mobiltelefon och omger sig uteslutande av människor som till synes avgudar honom.

– De kallar honom ”chefen” och dyrkar honom på alla sätt och vis, säger Karakulov om sina kollegor inom FSO.

– Han får bara information från sin innersta krets, vilket betyder att han lever i ett informationsvakuum.

Enligt Karakulov har Putin blivit märkbart mer paranoid sedan beslutet att invadera Ukraina i februari 2022. All mat inspekteras och testas av en specialgrupp. Presidenten undviker flygresor – framför allt med hänvisning till att de kan spåras – och reser i stället helst med sitt specialdesignade pansartåg.

Hälsan är god

Under resan till Kazakstan i oktober beordrade han att en bunker vid den ryska ambassaden i landet skulle utrustas med en särskild säker kommunikationslina – en förfrågan som Karakulov aldrig hade fått tidigare.

– Som jag förstår det är han helt enkelt rädd, säger han.

Spekulationerna om att Putins hälsa skulle vara sviktande avfärdar han dock.

– Han har nog bättre hälsa än många andra i hans ålder. Under hela tiden jag jobbade där ställdes endast en eller två affärsresor in på grund av sjukdom.

Ryssland "behöver räddas"

Gleb Karakulov kommer från en familj av patrioter och militärer. Sedan flykten från Ryssland har han inte pratat med sina föräldrar – de skulle inte förstå, menar han. Men att han inte skulle vara patriot förnekar han.

– Patriotism är när du älskar ditt land. I det här fallet behöver vårt land räddas, eftersom något galet och fruktansvärt håller på att hända.

Karakulovs biografi och dokument har verifierats av både Dossier Center och nyhetsbyrån AP. Varken Kreml eller Karakulovs familjemedlemmar i Ryssland har besvarat AP:s förfrågan om kommentarer. Intervjuerna med avhopparen publiceras av Dossier Center i samarbete med SVT, danska DR och norska NRK.

Fakta: Dossier Center

Dossier Center grundades 2017 av den tidigare oljemagnaten och Putinkritikern Michail Chodorkovskij, en gång kallad Rysslands rikaste man.

Chodorkovskij lever i exil i Europa efter att 2013 ha benådats från ett tioårigt fängelsestraff i Ryssland för bland annat penningtvätt.

Dossier Center granskar vad man kallar kriminell aktivitet kopplad till personer förknippade med Rysslands makthögkvarter Kreml. Syftet är att samla bevis som i framtiden ska kunna användas i rättsfall mot Kremlkopplade korrupta individer och företag.

Dossier Center har publicerat en rad granskningar, däribland om morden på tre ryska journalister i Centralafrikanska republiken 2018 och om paramilitära Wagnergruppen. Organisationen har även kartlagt de GRU-agenter som 2018 misstänks ha förgiftat den forne dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury, samt publicerat ett uppmärksammat gräv om Vladimir Putins pansartåg.

Dossier Centers sajt är blockerad i Ryssland av landets censurmyndighet Roskomnadzor.

Fakta: Dossier Center, Meduza, AP med flera.

Nyheter

Geert Wilders seger kan ändra hela Europa

PVV-ledaren Geert Wilders intervjuas om regeringsbildningen efter förra veckans valseger.

Att stoppa det militära stödet till Ukraina ingår i valvinnande Geert Wilders manifest i Nederländerna.
I stället vill han se den egna armén vid landets gräns för att fånga migranter.
Wilders politik kan få stora konsekvenser för EU och hela Europa.

NEDERLÄNDERNA | Storsegern i förra veckans nederländska val placerar den 60-årige ytterhögerveteranen och hans parti PVV i centrum för alla regeringsförhandlingar i Haag. För första gången sedan början av 2010 – då PVV var stödparti till en kortlivad regering – finns därmed en klar möjlighet till direkt Wilders-påverkan på politiken.

Att få igenom allt lär dock bli omöjligt i en koalition. Wilders har redan flaggat för att han exempelvis är villig att kompromissa kring partiets fientliga linje mot islam.

Men även i övrigt finns mycket som går på tvärs emot vad tidigare regeringar drivit, både i och utanför landet.

Stopp för Ukraina

Ukraina är ett exempel. Den nuvarande nederländska regeringen har tillhört Kievs starkaste vänner och har bland annat utlovat jaktplan till Ukrainas flygvapen.

Det gillas inte av PVV.

”Vi skickar inte våra pengar och försvarsutrustning som F16-plan till Ukraina utan behåller dem för våra egna väpnade styrkor”, heter det bland annat i PVV:s valmanifest, som granskats av nyhetsbyrån AFP och nyhetssajten EU Observer.

PVV är också emot att ytterligare utöka EU med Ukraina och andra nya medlemsländer.
Den egna armén vill man använda vid gränsen för att stoppa flyktingar och migranter.

Stopp för klimat

Invandringen är överlag ett huvudtema hos PVV. Man vill dra in asylskyddet för syrier eftersom man anser att delar av landet nu är tillräckligt säkert och även dra tillbaka uppehållstillstånd för alla flyktingar som besökt sina hemländer.

PVV vill även kräva arbetstillstånd för personer från andra EU-länder och minska antalet utländska studenter.

Partiet vill också ha en bindande folkomröstning om ett ”nexit” – att Nederländerna ska lämna EU – även om ett sådant utträde för tillfället har väldigt lågt stöd i opinionen.

Man vill också stoppa alla klimatåtgärder, inklusive satsningar på sol- och vindkraft, och i stället bygga kärnkraftverk och öka på utvinningen av olja och gas i Nordsjön.

På önskelistan står även slopat bistånd och stoppat statligt stöd till både kultur och public service.

Oenigt i EU

Vad som verkligen kommer att genomföras är högst osäkert. Mycket skulle kräva omfattande lagändringar både hemma och på EU-nivå.

En drastiskt mer EU-kritisk nederländsk regering skulle samtidigt göra det betydligt svårare för EU-länderna att enas om allt från Ukrainastöd till handel och klimat. Det bäddar i sin tur för att vissa länder kan välja att gå vidare på egen hand med djupare samarbeten och en uppdelning i A- och B-lag.

Nyheter

Tusentals marscherade mot våld mot kvinnor

Kvinnor med masker marscherar med plakat med namnen på kvinnor som har dödats, under den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, i Madrid, Spanien, lördagen den 25 november 2023.


Från USA till Sydamerika och Europa demonstrerade tusentals människor i lördags för att fördöma mäns våld mot kvinnor.
– Gisslet av könsbaserat våld fortsätter att tillfoga alltför många smärta och orättvisa, sade USA:s president Joe Biden i ett uttalande.

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER | Tusentals människor gick ut på gatorna över hela världen i lördags för att på olika sätt uppmärksamma våld riktat mot kvinnor. I Guatemala hedrades 438 kvinnors liv med tända ljus för alla offer, medan tusentals människor i Chile skanderade krav på åtgärder från regeringen för att skydda kvinnor.

Brasilianska aktivister påminde om kvinnomorden genom att ställa ut 722 par skor längs Rio de Janeiros berömda strand Copacabana. Varje par representerade en mördad kvinna under 2022.

I Argentina kombinerades en protest mot våld mot kvinnor med ett stöd för det palestinska folket. Även kontroverser som den tillträdande president Javier Milei har yttrat vävdes in i demonstrationerna. Milei har föreslagit att avskaffa ministeriet för kvinnor, kön och mångfald – med ansvar för att förebygga könsvåld – och har tagit ställning mot abort och lika lön.

I Italien, där ett brutalt mord på en ung kvinnlig student skakat nationen, samlades 50 000 personer i Rom för att uttrycka sin avsky och kräva handling. 102 mord på kvinnor har begåtts i landet fram till november, varav majoriteten utförts av familjemedlemmar eller tidigare partner.

I Turkiet samlades omkring 500 kvinnor i Istanbul, med banderoller med texten ”Vi kommer inte att förbli tysta” och ”Kvinnor är enade och kämpar mot patriarkalt våld”.

Från Istanbul till Paris har kvinnliga aktivister och deras stödjare enats i en gemensam strävan att avskaffa det våld som kvinnor utsätts för. I Frankrike krävde tusentals människor förändring och mer resurser för att bekämpa våld mot kvinnor.

– Vi vill inte räkna de döda längre, sade Maëlle Lenoir, från den feministiska gruppen Nous tous, Alla vi, till reportrar och uppmanade regeringen att ägna mer pengar till att utrota våld mot kvinnor.

Demonstrationerna har satt ljuset på en global angelägenhet och markerar en enad front mot våld mot kvinnor, samtidigt som de påpekar att mycket arbete återstår för att skapa verklig förändring och skydda kvinnors säkerhet och välbefinnande. Krav på förändringar i rättssystemet har höjts, med röster som säger att systemet måste anpassas för att effektivt hantera sexuellt våld och förhindra att många fall läggs ned.

USA:s president Joe Biden kommenterade i ett uttalande våldet som tusentals kvinnor och flickor runt om i världen fortsätter att utsättas för som ett ”avskyvärt brott mot mänskliga rättigheter.”

– Det är en skandal att en av tre kvinnor globalt upplever fysiskt våld, våldtäkt eller förföljelse under sin livstid, sade Joe Biden.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.