Nyheter

Bolsonaroanhängares attack fördöms internationellt

Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva i presidentpalatset i Brasilia efter att det stormades av Bolsonaroanhängare på söndagen.

BRASILIEN | Världsledare, FN och Human Rights Watch (HRW) fördömer kraftigt Bolsonaroanhängares stormning av kongressområdet i Brasiliens huvudstad Brasilia igår. Tusentals anhängare invaderade kongressen, Högsta domstolen och tog sig även in även in i presidentpalatset.

FN-chefen António Guterres skrev igår på Twitter: ”Jag fördömer dagens attack mot Brasiliens demokratiska institutioner. Det brasilianska folkets vilja och landets institutioner måste respekteras”, rapporterar the Guardian.

”Våldshandlingarna är en avskyvärd attack mot Brasiliens demokratiska institutioner av personer som försöker förneka brasilianarnas rätt att rösta på och välja de ledare de vill ha”, skriver Human Rights Watch i ett pressmeddelande. Organisationen kallar händelsen kulmen på en kampanj som den tidigare presidenten Jair Bolsonaro och hans anhängare har fört under många år för att undergräva demokratiska principer.

USA:s president Joe Biden kallar situationen i Brasilien ”skandalös” och Joaquin Castro, medlem av utrikesutskottet i det amerikanska representanthuset, säger till CNN att Bolsonaro, som befinner sig i Florida, borde utlämnas till Brasilien.

Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva själv kallar upprorsmakarna ”fascister och fanatiker” och säger att de ska straffas ”med lagens fulla kraft”.

Lula har undertecknat ett dekret som ger hans regering särskilda befogenheter att återställa lag och ordning i huvudstaden och har gett de federala säkerhetsstyrkorna order om att återställa ordningen. Den federala interventionen kommer att pågå till den 31 januari.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev