Nyheter

Våld i Nigeria kan leda till uppskjutet val

Folk köar för att hämta ut sina röstkort i Lagos i Nigeria inför presidentvalet i februari.

NIGERIA | En ny president ska väljas i Nigeria i slutet av februari. Nu varnar chefen för landets valmyndighet, Mahmood Yakubu, för att valet kan tvingas att skjutas upp på grund av ökade våldsamheter i flera av landets delstater. Om inte det ökande våldet hanteras kan osäkerheten ”hindra tillkännagivandet av valresultaten och utlösa en konstitutionell kris”, säger han, rapporterar BBC.

Det är olika typer av grupperingar som står bakom våldet. I sydöstra Nigeria kämpar flera separatistiska rörelser för att bryta sig loss, i flera delstater härjar väpnade grupper, så kallade ”banditer” som ofta kidnappar stora grupper av människor för pengar. I nordöstra Nigeria har de jihadistiska grupperingarna Boko Haram och den IS-allierade gruppen Islamic State West Africa Province (ISWAP) fortsatt att terrorisera civilbefolkningen.

I helgen kidnappades 32 personer av väpnade män från en tågstation i Igueben i delstaten Edo i södra Nigeria. Sju av dessa har antingen fritagits eller släppts på fri fot, bland annat två små barn.

Säkerheten i landet är en av de stora frågorna inför presidentvalet den 25 februari, och president Muhammadu Buhari har länge hävdat att säkerheten kommer att vara god inför och under valet, rapporterar BBC.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.